ID 100215474 1

Pametne čarapice za „dve leve noge“

One su udobne, pamučne, lako se peru u veš mašini, ali  su i mnogo skuplje od običnog para čarapa. Nemaju u sebi zlatne niti i nisu namenjene trendseterima. One su stvorene da pomognu kako bi svi sa „dve leve noge“ proigrali poput  profesionalnih plesača. Namenjene su i sportistima da ostvare što bolje rezultate, a dame da bez muke hodaju na  visokim potpeticama. One su pametne  čarapice i predstavljaju deo odeće koji će biti vrlo popularan u bliskoj budućnosti.

Pametne čarape namenjene su svima koji žele da se bave sportom. One sadrže senzore koji šalju  podatke o pokretu stopala pametnom mobilnom telefonu. Mobilni telefon  potom obrađuje informacije  i daje instrukcije o eventualnim greškama, te na taj način čuva stopalo od povreda.

One su i gedžet i odevni predmet. Patentirala ih je jedna američka kompanija sa ciljem da unapredi sport i spase trkače od neželjenih povreda. Tako se razvila ideja o pametnim čarapama koje su namenjene širem krugu korisnika.Pokazale su se kao fantastične kod sprintera, fudbalera ali i kod golfera i tango plesača.

Čarapa je opremljena senzorima koji beleže položaj noge u realnom vremenu. Na više tačaka stopala su postavljeni mikročipovi koji šalju signal narukvici koja se nalazi  na skočnom zglobu. Odatle se podaci šalju pametnom uređaju, mobilnom telefonu. On obaveštava gde grešite, kada da zagrejete stopalo, kako da podesite prste i petu pri svakom koraku. Ukoliko sportista uradi neki pogrešan korak, ovaj virtuelni trener će ga odmah obavestiti. Narukvica oko skočnog zgloba takođe šalje podatke o podlozi i  nadmorskoj visini. Beleži brzinu hoda i trčanja. Opominje kada ste preterali i opteretili tetivu, petu, prste…

Njihovi kreatori napominju da su one lake za održavanje, a namenjene su svima koji vode računa o zdravlju. One su samo početak prodora  „haj tek“ pametne odeće. U pripremi su još i pametni grudnjaci i majce koji će voditi računa o kardiovaskularnom sistemu, radu srca i protoku kiseonika. Moguće je da će se uskoro pojaviti i pametne patike, čizme, kape, rukavice…

Čarape će se uskoro pronaći i na tržištu, a prodavaće se sa softverskim dodatkom. Cena paketa  će biti  oko 200 evra.

foto: stockimages at FreeDigitalPhotos.net