ID 100100960

Kajanje posle čestitanja

Novogodišnji i božićni praznici asociraju na zajednicu, topao dom i ljubav, pa se neki ljudi osećaju usamljenije nego ikada. Jedna od posledice takvog stanja bude kajanje zbog čestitke koju su uputili bivšim ljubavnicima…

Predrpaznična euforija donosi posleprazničnu depresiju i ne samo zbog preteranog jela i pića, već i zbog emotivnih poteza. Mnoge poruke koje su se slale tačno u ponoć bile su pod uticajem alkohola ili usamljenosti i donele su osećaj još veće tuge. Ipak, nije sve tako crno..

Nedostatak bliskosti, odnosa, u prazničnom periodu može da nas natera na korak koji u svakodnevnim okolnostima ne bismo učinili. Filmovi koji se prikazuju za vreme praznika govore u ljubavi, ali i o rastanku i seti. U njima je npr., prikazano dvoje bivših ljubavnika kako u novogodišnjoj noći, iako fizički razdvojeni, u istom trenutku gledaju zajedničke fotografije. Onda film pretvorimo u realnu priču. U ulogu to dvoje stavljamo nas i bivšeg partnera i odlučimo se na poziv. Ipak da je sve to samo naša fikcija shvatimo kada saznamo da  bivši partner nije baš toliko tužan i sam…. Onda nastupi kajanje.

Da učinimo nešto što u običnim danima baš i ne bi, katkad izazove pesma koja nas je asocirala na bivšu ljubav, pa smo se posle malo oklevanja ipak odlučili za opciju „send“. U tim danima i muzika i filmovi su bili protiv nas, ali sve zbog naše slabosti da se odupremo svoj toj „sentimentalnoj zaveri“.

LookerWeekly magazin Bitef 2022 baner

Sav osećaj usamljenosti je veštački proizveden prazničnim reklamama, filmovima, a sve u potrošačke svrhe… Toga bi svako od nas trebalo da bude svestan. Slogan poput „Budite najlepši za najluđu noć“, govori da je veliki posao pred nama, koji zahteva novac i energiju. Ipak, nije retkost da se pored sve te pripreme i ulaganja, desi da sve bude drugačije i ne toliko zabavno. Nezadovoljni i razočarani, odlučimo da kontaktiramo ljude iz prošlosti.

Ukoliko ste bili u ovakvom stanju i poslali poruku osobi koja baš i nije zaslužila vašu lepu reč, ne bi trebalo da se kajete. Nema ničeg lošeg u tome što ste učinili nešto lepo. Ono što vas je rastužilo jeste očekivanje. Želeli ste značajnu povratnu reakciju sa više pitanja, oduševljenja, a to niste dobili. Čežnja, seta, usamljenost su osećaji koji su deo svakog čoveka, ali su nam u prazničnim danima, iako toga nismo svesni, ipak nametnuti.

Zato, nasmešite se početku nove godine i živite u skladu sa sobom. Oslobodite se tuđih mišljenja, očekivanja, zaboravite na poruke koje ste poslali i prestanite da se kajete. Ukoliko vam neko stvarno nedostaje, posvetite se toj priči i neka vas ne obeshrabri to što vam na čestitku možda nije uzvraćeno istom merom. Pre svega, posvetite se emotivnom, mentalnom čišćenju kroz fizičke aktivnosti i interesovanja, a kada se vratite sebi počećete da krojite život po meri.

foto:  David Castillo Dominici at FreeDigitalPhotos.net