ID 100100960

Kajanje posle čestitanja

Novogodišnji i božićni praznici asociraju na zajednicu, topao dom i ljubav, pa se neki ljudi osećaju usamljenije nego ikada. Jedna od posledice takvog stanja bude kajanje zbog čestitke koju su uputili bivšim ljubavnicima…

Predrpaznična euforija donosi posleprazničnu depresiju i ne samo zbog preteranog jela i pića, već i zbog emotivnih poteza. Mnoge poruke koje su se slale tačno u ponoć bile su pod uticajem alkohola ili usamljenosti i donele su osećaj još veće tuge. Ipak, nije sve tako crno..

Nedostatak bliskosti, odnosa, u prazničnom periodu može da nas natera na korak koji u svakodnevnim okolnostima ne bismo učinili. Filmovi koji se prikazuju za vreme praznika govore u ljubavi, ali i o rastanku i seti. U njima je npr., prikazano dvoje bivših ljubavnika kako u novogodišnjoj noći, iako fizički razdvojeni, u istom trenutku gledaju zajedničke fotografije. Onda film pretvorimo u realnu priču. U ulogu to dvoje stavljamo nas i bivšeg partnera i odlučimo se na poziv. Ipak da je sve to samo naša fikcija shvatimo kada saznamo da  bivši partner nije baš toliko tužan i sam…. Onda nastupi kajanje.

Da učinimo nešto što u običnim danima baš i ne bi, katkad izazove pesma koja nas je asocirala na bivšu ljubav, pa smo se posle malo oklevanja ipak odlučili za opciju „send“. U tim danima i muzika i filmovi su bili protiv nas, ali sve zbog naše slabosti da se odupremo svoj toj „sentimentalnoj zaveri“.

Sav osećaj usamljenosti je veštački proizveden prazničnim reklamama, filmovima, a sve u potrošačke svrhe… Toga bi svako od nas trebalo da bude svestan. Slogan poput „Budite najlepši za najluđu noć“, govori da je veliki posao pred nama, koji zahteva novac i energiju. Ipak, nije retkost da se pored sve te pripreme i ulaganja, desi da sve bude drugačije i ne toliko zabavno. Nezadovoljni i razočarani, odlučimo da kontaktiramo ljude iz prošlosti.

Ukoliko ste bili u ovakvom stanju i poslali poruku osobi koja baš i nije zaslužila vašu lepu reč, ne bi trebalo da se kajete. Nema ničeg lošeg u tome što ste učinili nešto lepo. Ono što vas je rastužilo jeste očekivanje. Želeli ste značajnu povratnu reakciju sa više pitanja, oduševljenja, a to niste dobili. Čežnja, seta, usamljenost su osećaji koji su deo svakog čoveka, ali su nam u prazničnim danima, iako toga nismo svesni, ipak nametnuti.

Zato, nasmešite se početku nove godine i živite u skladu sa sobom. Oslobodite se tuđih mišljenja, očekivanja, zaboravite na poruke koje ste poslali i prestanite da se kajete. Ukoliko vam neko stvarno nedostaje, posvetite se toj priči i neka vas ne obeshrabri to što vam na čestitku možda nije uzvraćeno istom merom. Pre svega, posvetite se emotivnom, mentalnom čišćenju kroz fizičke aktivnosti i interesovanja, a kada se vratite sebi počećete da krojite život po meri.

foto:  David Castillo Dominici at FreeDigitalPhotos.net