da li pravilno koristite kremu za suncanje 899

Da li pravilno koristite kremu za sunčanje?

Martovski 2023 LookerWeekly 728x90 baner

Uživajte u letu i sačuvajte zdravlje

Sunčano i toplo vreme razlog je da posebno povedemo računa o našoj koži, čak i ako nismo na moru ili na nekom od gradskih kupališta. Svi znamo da je neophodno da našu kožu zaštitimo kremom protiv UV zraka, ali da li znamo pravilno da je koristimo?

Zbog vrućine naša odeće je “oskudnija”, pa je koža našeg tela u većoj meri izložena štetnom zračenju Sunca. Zbog toga je veoma bitno da se pravilno zaštitimo od nepoželjnih posledica, pa čak i onda kad idemo u kraću šetnju gradom ili kada putujemo nekim prevoznim sredstvom.

Osetljivoj koži je dovoljno samo 20 minuta, na suncu i bez zaštite, da zadobije opekotine. Duga izloženost zračenju može da prouzrokuje, pored opekotina, karcinom kože, upalu sluznice oka, kataraktu, slabljenje funkcije imunog sistema… Taman ten pruža zaštitu u vrednosti faktora 4.

Mnogi od nas samtraju da su svoju kožu već dovoljno zaštitili time što su se “pripremili” za leto koristeći solarijum. To je velika greška! Potamnjivanje tena u solarijumu je štetno za našu kožu, na šta upozoravaju lekari. Nanošenje kreme za sunčanje dobra je način da se zaštitimo od štetnog uticaja UV zračenja, ali samo ako to radimo pravilno. Ipak, imajte na umu da ni to nije apsolutna zaštita.

Tokom letnjih meseci, čak iako je oblačno, UV zračenje je prisutno. Takođe, naša koža može da zadobije opekotine od svetlosti koja prolazi kroz staklo vozila u kome se nalazimo, kao i one koja prolazi kroz prozor zatvorenog prostora.

Koju kremu da koristimo?

Pravilan izbor kreme za sunčanje može vam mnogo pomoći. Uvek odaberite onu kremu čiji je zaštitni faktor minimum 30. Kada na sebi imate ovaj “broj” onda je uticaj UV zračenja na kožu tokom sat vremena izlaganja, jednak uticaju zračenja od dva minuta na suncu bez zaštite.

Kod upotrebe losiona za sunčanje najbitnije je da ga nanosite često i to u debelom sloju!

Losion bi trebalo da nanosite na svaka dva sata ili nakon svakog izlaska iz vode. Trljanje pešikirom uklanja losion sa kože.

Kada kupujete kremu, takođe obratite pažnju da vam pruža zaštitu od UVA i UVB zračenja.

Waterproof i Water resistant: koja je razlika?

Bito je da čitate ono što piše na etiketi proizvoda. Losion koji je “waterproof” pružaće vam zaštitu u trajanju od 80 minuta i onda kada plivate ili se znojite. Proizvod koj nosi oznaku “water resistant” prižaće vam, u istim uslovima, zaštitu od samo 40 minuta.

Kada da koristimo kremu sa zaštitnim faktorom?

Iako idete samo u kraću šetnju gradom, obavezno nanesite kremu za sunčanje na sve gole delove tela. Nanesite je na lice kao podlogu pre šminkanja.

Sunce je uglavnom najače od 10h do 16h. Ako niste sigurni koliko je Sunce jako, onda pogledajte svoju senku. Ako je senka ispod vas kratka, onda je to znak da su sunčevi zraci jaki i da je zaštita obavezna.

Uvek proverite koji je indeks UV zračenja pre nego što izađete napolje! Vrednost iznad 7 UV zračenja smatra se rizičnom, pa je potrebno da koristite neophodne mere zaštite.

Indeks zračenja u vašem gradu možete da proverite OVDE.

Nosite odgovarajuću odeću, jer krema nije stoprocentna zaštita. Tamniji materijali bolje odbijaju UV zrake nego što to čine beli. Uvek se odlučite za odeću koja je napravljena od gušćeg tkanja. Obavezno nosite naočare za sunce koje imaju UV zaštitu, a bilo bi dobro da nosite i šešire ili kačkete.