depilacija na egipatski nacin 543

Depilacija na egipatski način

Letnja nega kože

Žene su hiljadama godina, širom planete, znale kako da se reše neželjenih dlaka. Koristili su se konci, britvice, smese od smole… Jednim od najboljih načina smatra se egipatska depilacija. Ovu tehniku skidanja dlačica primenjivala je i egipatska kraljica Nefertiti. Do današnjih dana recept je ostao isti. Potrebni su vam samo voda, šećer i limun…

Egipatska depilacija je idealna za osobe sa osetljivom kožom. Smesa vadi dlačice iz korena, te je efekat mnogo dugotrajniji nego pri upotrebi žileta. Koža je duže nežna i glatka.

Prednost ove depilacije je u tome što je manje bolna, za razliku od onih na bazi voska. Preporučuje se devojkama koje tek počinju da primenjuju depilaciju kao i osobama koje imaju proširene vene i slabe krvne kapilare. Efikasno se skidaju sve vrste dlačica, pa čak i one sa nežnih delova tela, poput pazušne regije, sa stomaka, prepona i lica.

Da biste pripremili ovu šećernu pastu za depilaciju, potrebna je jedna šoljica kristal šećera, četvrtina šoljice meda i 30 ml limunovog soka. Sve sastojke izmešati i kuvati oko sat vremena ili u mikrotalasnoj rerni na nekoliko minuta. Kada se skuva, sipajte smesu u teglice. Pre upotrebe ponovo promešajte.Vodite računa da smesa ne bude vrela.

Nanesite smesu na kožu, u tankom sloju. Najlakše ćete je naneti štapićem od sladoleda. Nanosite ovu pastu kontra od smera rasta dlaka, a skidajte je u smeru rasta! Baš iz ovog razloga ovo je jedna od manje bolnih načina depilacije. Čim se malo stvrdne na koži, celofanom ili trakama, skinite neželjene dlake. Prednost egipatske depilacije je u tome što je ujedno i  dobar piling za kožu, te ona dugo ostaje nežna i bez uraslih dlačica.

Kada završite sa depilacijom, ostaće vam smesa koju možete kasnije koristiti. Šećerna pasta ne može da se isprlja ili nakupi štetnim bakterijama, te je vrlo zdrava i ekonomična za upotrebu, a ne morate je ponovo dogrevati.

 foto: Tijana Janković