odmor na selu 509

Odmor na selu

Prirodni dragulji Srbije

Istina je da Srbija nema more poput naših komšija Hrvatske, Crne Gore, Bugarske, ali zato obiluje predivnim, raštrkanim, draguljima po čitavoj zemlji – našim selima. U poslednje vreme sve je više onih koji utočište od gradske vreve traže upravo u ovim tajanstvenim oazama…

Za početak ćemo da vam damo dva dobra razloga zbog kojih bi trebalo da odvojite svoje vreme i krenete put sela naše Srbije.

Prvi razlog jeste taj da kada kročite u ove male dragulje, odmah ćete osetiti blagostanje. Sve se najednom usporava i smirije, pa samim tim i vaš odgovor na ovu reakciju će takođe biti smirenost i opuštenost. Drugi razlog je što ćete istinski moći da dišete svojim punim plućima i oslobodite svoja čula.

LookerWeekly magazin Oktobarski salon 2022 baner

Seoski turizam u Srbiji postaje jedna od omiljenih destinacija kako stranih tako sve više i domaćih turista. Veliko interesovanje za srpska sela posebno pokazuju stranci koji se slažu da je Srbija veoma gostoljubiva zemlja, baš poput njenih domaćina. Turistička organizacija Srbije nudi zaista bogat program seoskog turizma koji je na raspolaganju svim zainteresovanim građanima. Bilo da krenete od severa prema jugu ili obrnuto, uživaćete u osobenosti srpskih sela, pa makar vaša poseta trajala i jedan dan. Upoznaćete ljubazne i uslužne domaćine svojih gazdinstava koji će izaći u susret i najzahtevnijem turisti. Domaćini će vas poslužiti tek ubranom voćkom ili povrćkom, spremiti za vas ukusne srpske specijalitete i pojiti svežom vodom iz bunara ili domaćom rakijom. Srešćete se sa starim narodnim običajima koji će vam izuzetno goditi, a oni koji znaju za njih, vreme će baciti nazad u detinjstvo i podsetiti na period kada su bili deca i uživali u čarima polja, livada, šuma kod bake i deke na selu.

Za razliku od stranih turista koji imaju stvorenu naviku da sa vremena na vreme pobegnu od grada koji nas „melje” svojom užurbanošću i obavezama i opuste se u pravom seoskom ambijentu, domaći turisti još uvek kaskaju za njima. Ali i ta slika se menja, pa je sve više njih koji se raduju da se druže sa potocima, seljanima, domaćom pogačom, a i kažu da je romantičan pogled na zoru i suton u našim selima nešto što ne bi trebalo da se propusti.