misteriozna smrt irca opseda nauku 639

Misteriozna smrt Irca opseda nauku

Spontano sagorevanje?

Pripremila Janja Rešćanski

Britanska crna hronika je dobila nov misteriozan slučaj. Prizor kao u horor filmu. Starac se iznenada pretvorio u vatrenu kuglu i za kratko vreme se ugljenisao. Da li je reč o spontanom sagorevanju, retkom fenomenu?

Forenzičari su bili zbunjeni kada su preuzeli ugljenisano telo sedamdesetšestogodinjeg Irca, Majkla Fertija. Na njegovom telu nisu pronađene nikakve zapaljive supstance poput benzina ili kerozina. Pronađen je mrtav u svojoj dnevnoj sobi, pored kamina.

Slučaj je potpuno zbunio i policiju. Ništa ne ukazuje da je reč o ubistvu. Lekar koji je pregledao posmrtne ostatke zaključio je da je Majkl umro spontanim sagorevanjem, odnosno u njegovom telu se dogodio hemijski proces koji je izazvao požar!

Nauka nije uspela da objasni ovaj fenomen u potpunosti. Postoje neke teorije, koje nisu sasvim potvrđene. Reč je samo o pretpostavkama koje se teško razumeju.
Mnoge stvari su sklone samosagorevanju, ukoliko se izlože adekvatnim uslovima koje bi taj proces pospešile, npr. krpe natopljene kerozinom na toploti mogu da se same od sebe zapale. Mala varnica je dovoljna da izazove požar… Ali, čovek koji spontano sagori bez ikakvih vidljivih spoljašnjih uticaja je već nesvakidašnja pojava, ukoliko ne računamo „Dosije X” i ostalu SF literaturu.

Ovaj slučaj je postao vrlo omiljen i među svim zaljubljenicima u misterije, jer baš kao u seriji „ Dosije X”, žrtva spontanog sagorevanja je bio usamljeni starac, napušten od svih…

Oni koji više veruju u logiku imaju teoriju da je starac možda popio koju čašicu alkohola više, jer je to uobičajena zabava usamljenih staraca, te da je on, opušten, zaspao u svojoj fotelji kraj otvorenog kamina. Isparenja iz njegovog tela i plamen vatre možda su izazvali reakciju.

Kako bilo, čudan slučaj gospodina Fertija ne prestaje da izaziva pažnju i rasplamsava polemike. Spontano sagorevanje se nikada nije dogodilo u restoranu, među svedocima, na javnim skupovima, na ulici… Uvek je reč o misteriji koja prati ljude sa margine, osobenjake, usamljenike… Molder sigurno zna zašto!