medeni med 769

Medeni med

Slatki dar iz prirode

Skoro svakome zaigra brk pri pomisli da smaže nešto slatko, mada smo svesni činjenice da bi trebalo da smanjimo preterani unos slatkiša, jer nije zdravo jesti ih u velikim količinima. Međutim, postoji jedna slatka namirnica koja je izuzetno zdrava, a slađa je od samog šećera – med…

Mi ga najviše volimo u tegli, kupljenoj na obližnjoj pijaci. Da nema pčelica, ne bismo imali tu mogućnost da uživamo u njegovom tako savršenom ukusu. Zaista je interesantan sam proces nastanka med.

Da li ste znali da u prirodi živi 20 000 vrsta pčela, ali da od svih njih samo četiri vrste proizodi med?

Srećni smo, jer imamo tu privilegiju da konzumiramo jedinstven proizvod iz prirode. Kada bismo pratili aktivnost jedne pčele u toku dana, ona bi izgledala ovako: pčelica leti sa cveta na cvet i pije nektar. Kada ga sakupi u dovoljnoj količini, vraća se nazad u košnicu i skladišti ga u voštane ćelije saća koje su šestougaone. Tečan nektar koji pčela dopremi u saće se pretvara u med kada ispari vlaga.

Jedna prosečna pčela za svog života uspe da napravi med koji iznosi polovinu kašike.

Sam ukus i boja meda zavisi od toga kakav je nektar cveta. Onaj med koji je intenzivnijeg ukusa nastao je od lavande ili cvetova maline. Nama najpoznatija i najprodavanija vrsta je livadski med koji nastaje od cveta deteline.

Ako niste upućeni u lekovita svojstva meda, trebalo bi da znate da pored toga što ćete uživati u njegovoj slatkoći, med je bogat vitaminom B kao i amino kiselinama. Odličan je izvor energije i vrlo efikasno okrepljuje umorne mišiće. Med u sebi sadrži i vodonik peroksid i propolis, koji zajedničkim snagama uništavaju bakterije. A u isto vreme, on stimuliše protok krvi. Zbog izuzetnog visokog sadržaja fruktoze u medu, dobar je za varenje.

I na kraju kada sve saberemo, možemo da zaključimo da skoro sve što zahteva mnogo truda i rada kao i sve što nam dolazi iz prirode jednostavno mora da bude dobro! Živi dokaz za to su pčele koje preleću kilometre kako bi došle do nektara od kojeg će napraviti dragoceni dar iz prirode.

Postaješ meden dok kažeš med!

 foto: Tijana Janković