poleteo lari sa sve inspiracijom
poleteo lari sa sve inspiracijom

Poleteo Lari sa sve inspiracijom

Darvinove nagrade

2. jul 1982. godine, Kalifornija

„Ispunio sam svoj dvadesetogodišnji san. Dokazao sam da ova stvar radi.” Rekao je Lari Volters, bivši kamiondžija iz Los Anđelesa…

Larijev dečački san je bio da leti. Sudbina je odlučila da se taj san ne ostvari. Prijavio se u avijaciju, ali ga zbog lošeg vida nisu primili u pilote. Kada je otpušten iz vojske, sedeo je u svom dvorištu i posmatrao avione kako lete.

Plan sa meteorološkim balonima rodio se dok je dokon sedeo napolju, u udobnoj baštenskoj stolici. Kupio je četrdeset meteoroloških balona na vojnom otpadu, privezao ih za svoju baštensku stolicu, koju je nazvao INSPIRACIJA 1. Balone je napunio helijumom. Zatim se vezao za stolicu, zajedno sa sendvičima, konzervama piva i vazdušnim pištoljem.

Larijev plan bio je da preseče konopac i da se polako vine u visine. Planirao je da sa visine od petnaestak metara posmatra svoje dvorište. Tu bi uživao par sati, pre nego što se spusti. Mislio je da popije par piva, zatim da probuši nekoliko balona kada bude vreme da sleti i da se lagano spusti na zemlju. U tom planu bi mu pomogli i prijatelji koji su se okupili da posmatraju ovo čudo. Ali, nije sve baš išlo po planu…

Kada su njegovi prijatelji presekli uže kojim je njegova stolica bila privezana za džip, nije se polako popeo na visinu od petnaest metara. Umesto toga, uzleteo je na nebo Los Anđelesa kao iz topa ispaljen, povučen snagom četrdeset balona, od kojih je svaki bio napunjen kubnim metrom helijuma. Nije se zaustavio na visini od trideset metara, niti se zaustavio na visini od trista metara.

Nakon dugog uspinjanja, stolica se konačno zaustavila na visini od pet hiljada metara.
Mislio je da je na toj visini riskantno da probuši neki balon, da ne bi izgubio ravnotežu i našao se u pravoj nevolji. Zato je ostao gore, plutajući zajedno sa svojim pivom i sendvičima nekoliko sati, razmišljajući šta da radi. U jednom trenutku približio se koridoru za sletanje aerodroma Los Anđelesa. Piloti kompanije Delta i Trans World, javili su neverovatnu vest o neobičnom događaju.

Na kraju je skupio hrabrost da probuši par balona i počeo da se spušta sa noćnog neba. Uzice probušenih balona uplele su se u kablove dalekovoda, zbog čega je okolina Palm Biča dvadesetak minuta ostala bez struje. Lari je bezbedno sleteo, a onda su ga pripadnici policije Los Anđelesa uhapsili. Dok su ga odvodili u stanicu, prišao mu je reporter koji je sve vreme obaveštavao o ovom spasavanju i upitao ga je zašto je to uradio. Lari je nonšalantno odgovorio: „Čovek ne može samo da sedi i da ništa ne radi.”

Upravi za civilni avio-saobraćaj baš nije bilo zabavno. Inspektor Nil je rekao: „Mi znamo da je prekršio neke delove federalnog zakona o saobraćaju i čim utvrdimo o kojim odredbama se radi, podnećemo tužbu.”

Izvor: Asošijeted Pres, Los Anđeles Tajms, Njujork Tajms…