ID 10024946

Ljuske oraha: odlična zamena za deterdžent

Ako ste mislili da je jedini način da se opere veš uz pomoć praška za veš ili sapuna, prešli ste se. Da li ste znali da se u nekim delovima Indije, uz pomoć ljuski jedne vrste oraha veš pere od davnina?

Danas, prašak za veš jedan od najkorišćenijih sredstava za pranje prljavog rublja. I ne bismo mogli ni da zamislimo drugačije pranje veša. Da li ste znali da ljuske jedne vrste oraha, koji raste u Indiji i Nepalu u sebi sadrži saponin – prirodni deterdžent?

U nekim delovima Indije i Nepala se i dan danas ljuske oraha koriste kao zamena za deterdžent. Domačice peru veš tako što se orasi stave u kesicu i zajedno sa vešom se natapaju u vodi neko vreme. Ovakav način pranja sa orahovim ljuskama, rezultat daje blistava belina i čistina veša. Pored čistoće, ljuske oraha su se pokazale i kao odličan odstranjivač fleka od povrća i voća.

Izuzetno praktično i korisno, prognoziramo da će u budućnosti pranje veša sa orahovim ljuskama biti veoma popularno a postoji mogućnost da postane i novo ekološko sredstvo za pranje rublja.

Šta vi mislite o ovoj ideji?

Foto: freedigitalphotos