upomoc mmmuskaaaarac 102

Upomoć! M…m…muškaaaarac!

Androfobia-strah od muškaraca

U prošlom broju pisali smo o bizarnom strahu od žutog voća. Sve je veći broj žena koje u današnjem vremenu žive i bore se protiv iracionalnih fobija. Najnovija vest o devojci koja se panično plaši muškaraca obišla je svet zahvaljujući tabloidu San…

Dvadesetšestogodišnja Britanka Emili Dej, sa ovim strahom se bori oduvek. “Još sam devica i nisam lezbejka, niti me žene seksualno privlače”, rekla je Emili.

Psiholozi tumače da fobije nastaju najčešće usled trauma koje su se dešavale u ranom detinjstvu. Međutim, Emili tvdi da nema nikakvih trauma i nema pravo objašnjenje zbog čega se panično plaši muškog roda. “Ni jedan muškarac mi nikada nije učinio ništa nažao ili me povredio. Jednostavno ih se nasmrt bojim”, rekla je Emili. Ovde je reč o socijalnoj fobiji, koja se manifestuje kao osećaj neprijatnosti, nervoze, inferiornosti i stida.

Trauma i zlostavljanje nisu uzrok njenom preuveličanom strahu, ali ključ problema sigurno se nalazi u nekom periodu njenog odrastanja. Živela je u ženskom okruženju bez ijednog muškarca.

Prvi panični napad straha Emili je doživela sa trinaest godina. Silno se uplašila nepoznatog muškarca koji je bio pred njenim ulaznim vratima. Kasnije je primetila da se napad ponavlja uvek kada bi se našla u društvu nepoznatih muškaraca, bez obzira na njihovo doba. Nije bilo načina da ukroti strah ili da ga stavi pod kontrolu.
Naravno ona se druži samo sa ženama. Voli da gleda slike muškaraca, pa čak i da komentariše njihov fizički izgled, ali sve ostaje samo na tome. Nikada nije uspela da ostvari ni jednu blisku vezu sa muškarcem. Kada bi odlazila kod prijateljica uvek bi ih zamolila da udalje očeve i braću kako ih ne bi sretala. Kaže da je imala par sastanaka sa momcima, na nagovor svoje majke i prijateljica, ali su oni, naravno, bili bezuspešni. Društvo muškaraca joj ne prija i uvek ima ogromnu tenziju kada se nađe na ulici. Poljubac je za nju i dalje tajna.

“Intimnost dodira muškarca za mene je još uvek previše strašno. Nadam se da ću jednog dana naći nekoga ko će mi pomoći u borbi s androfobijom te da ću uspeti da se venčam i imam decu”, rekla je Emili.

Foto: publicdomainpictures