Screen Shot 2015 02 10 at 15.38.31

Bolivijska pijaca na veštičiji način

Pored živopisnih predela, skrivenih misterija unutar ruševina Inka, mnoštvo divnih kolonijalnih zgrada i odličnih muzeja, Bolivija turistima i lokalnom stanovništvu nudi i neke od najboljih pijaca na svetu. Da li ste znali da možete da pazarite sastojke za kletvu, talismane za bogatstvo ili fetus lame na veštičijoj pijaci u glavnom gradu Bolivije?

Ako ste se ikada zapitali kakve sve đakonije prodaju veštice za veštice, trebalo bi da se uputite na veštičiju pijacu u Boliviju.

Na ovoj neobičnoj pijaci, za svakog može da se pronađe nešto simpatično, ali najviše se je korisnih stvarčica za veštice.

Turisti mogu da kupe zanimljive šešire, ručno pletene torbe, začine, keramičke činije, talismane.

Na svakom koraku mogu da se sretnu vešci, koji prolaznicima nude proricanje sudbine, teranje crne magije. Nose tamne šešire i torbe i veoma su uočljivi.

Na mnogobrojnim tezgama u prodaji se mogu naći magični praškovi za različite namene počev od kletve, preke blagostanja pa sve do dobre sreće.

Mnogima će zvučati uvrnuto ali na ovom mestu se mogu kupiti i mumificirane bebe lame, koje su uginule od hladnoće ili po rođenju. One se česo koriste za vradžbine.

Posetioci koji žele da ostave cigarete, loše stoje sa parama, žele da dobiju sina, da ubrzaju razvod, blagoslove određenu osobu, sve mogu da „srede“ na ovoj pijaci. U slučaju da ne znate da koriste vradžbine, iskusne veštice će za određenu sumu novca sve da odrade umesto vas, u radnji.

Određeni talismani i amajlije su napravljeni za određene stvari, pa se tako mogu pazariti talismani za ljubav, zdravlje, pamet, zaštitu, dug život.

Tezge su prepune sušenih žaba, slepih miševa, zmijskih koža, ali sve te „stvarčice“ imaju posebno dejstvo za određene potrebe.

U slučaju da vas nešto kopka ili vam je potreban kakav stastojak za vradžbinu, veštice iz Bolivije imaju odgovor i mućkalicu na sva pitanja.

foto:YouTube screenshot