britanac opsednut prosloscu
britanac opsednut prosloscu

Britanac opsednut prošlošću

Retro raj

Da li ste opsednuti nekim predmetom, osobom ili događajem? Jedan Britanac je opsednut prošlošću – tačnije periodom iz Drugog svetskog rata.

Većina nas s vremena na vreme poželi da se vrati nekoliko godina ranije ili poželi da je rođen u doba renesanse, na primer. Neko će vam reći da bi voleo da je postojao dok je Rim bio najmoćniji i u političkom i ekonomskom smislu, dok je zemljom hodao Cezar sa svojom legijom. Međutim, malo ko bi poželeo da se vrati i živi u vreme Drugog svetskog rata.

Britanac Ben Sansum je bukvano opsednut tim periodom. On prezire moderno doba i sa tim sve što moderno doba čini i donosi. Kako prenose izvori, Britanac uporno traga za svim predmetima iz perioda Drugog svetskog rata. Sve ono što je mogao da nađe uključujući i posuđe, kutije, konzerve, nameštaj, odeću, smestio je u svoju kuću koja predstavlja pravi retro raj. Autentične predmete je dobijao od rođaka, prijatelja, komšija… Ben poseduje mobilni telefon, tako da nije totalno isključen iz modernog sveta, ali na to je, kako kaže, prinuđen. Ben ima stari telefon na koji može samo da prima pozive, ali ne i da zove sa njega, jer većina brojeva ne radi. Na pitanje novinara, kako se snašao po pitanju toaleta, Ben je odgovorio da poseduje moderan toalet, ali da pored njega ima i stari čučavac u bašti, a koji je još u upotrebi.

Zaista je na sve mislio, nema zamerki.

Foto: publicpic