Screen Shot 2016 12 06 at 16.22.19

Pročitajte novine, zasadite ih i očekujte magiju!

Pročitane novine najčešće završe kao podloga za kućnog ljubimca ili se čuvaju u bunkeru za brisanje prozora i ogledala jer su u tome neprevaziđene. Da li biste se iznenadili kada bismo vam rekli da ne bacate novine nakon čitanja, već da ih zasadite u obližnjoj bašti ili parku? Saznajte šta bi moglo da se dogodi.

Posvećenost zaštiti životne sredine i uporno zalaganje za očuvanje iste je konstantna ekološka inicijativa svih Japanaca. Iz Japana nam svakodnevno stižu zanimljiva i korisna rešenja a poslednje u nizu se baš tiče zaštiti životne sredine.

Ekološke novine u Japanu, prodaje dnevni list „Mainichi“ u oko pet miliona primeraka. Ove novine su napravljene od recikliranog papira. A proces pravljenja izgleda ovako: prilikom pravljenja materijala na kojem se štampaju novine, fabrika papira u celuloznu masu ubacuje semenke, koje dalje postaju sastavni deo određenih novina. Mastilo koje se koristi za pisanje tekstova se takođe dobija ekoliškim putem a ono je nastalo iz povrća. Kada se novine pročitaju, lepo se odlože, zasade u obližnjoj bašti ili parkiću, zalivaju sa vremena na vreme i posle par nedelja dešava se čudo. Iz zemlje će nići lepo, belo cveće!

Ekološke novine su veoma popularne u Japanu jer se prodaju u velikom tiražu i broje prihod preko pola miliona evra.

Ovo je savršeni primer kako može da se na jedan kreativan i koristan način poveća količina zelenila u sredini, koju naseljavamo, jer nam je zelenilo više nego potrebno.

Kada bi naša zemlja sledila primer Japanaca, preko cele godine bi cvetala, bukvalno.