sajam za potrosace elektronike

Sajam za potrošače elektronike

Martovski 2023 LookerWeekly 728x90 baner

Dobra godina počinje dobrim uređajima

Tradicionalni sajam potrošačke elektronike,CES, koji se održava od 6. do 9. januara i ovaj put je najavio najbitnije pravce u ovoj sferi naših života. Kao i do sada, mesto održavanja je Las Vegas, Nevada, SAD.

Po svim parametrima, prošlu godinu su obeležili Android uređaji, ali i Apple proizvodi – iPhone 4 i iPad. Android je platforma koja je zabeležila najveći rast na tržištu i do kraja godine, preuzela je vodeće mesto na listi najkorišćenijih platformi za mobilne uređaje i time preskočila iPhone.

Pojavom iPad-a, ponovo su se na scenu vratili tablet uređaji, koji su u prethodnih nekoliko godina bili zaboravljeni. Ciljna grupa korisnika je do prošle godine bila previše mala, ali se edukacijom tržišta (ako se tako može tumačiti bombardovanje tržišta Android uređajima), ista se ta grupa proširila neverovatnom brzinom. Tako se u 2011. najavljuju mnogi primerci tablet uređaja – BlackBerry je već najavio svoj „Playbook”, Android platforma dobija verziju 3 koja prvenstveno treba da podrži velike ekrane (čitaj: tablete), „iPad2″ je za sada samo glasina, a priča oko „Windows 8″ verzije, koja bi trebalo da pokreće ovakve uređaje, se dodatno zahuktava.

I ove godine, kao i na prošlom CES-u, bitnu ulogu imaju i mobilni operateri koji će ovu priliku iskoristiti da objasne svojim korisnicima prednosti 4G mreže. Ove godine, Verizon mreža je predstavio svoje rešenje. Tokom Verizon nastupa, Google je predstavio svoju Android platformu u verziji 3 („Honeycomb”) na Motorolinom „Xoom” tabletu, dostupnim samo u Verizon ponudi.

Pored nastupa Verizona, na glavnoj sceni su se pojavili i glavni ljudi iz kompanija kao što su Majkrosoft, Samsung, Cisko, Koka Kola, ali i automobilskih giganata kao što su Audi i Ford. Posebno je bilo interesantno videti kako automobilska industrija vidi svoje mesto na tržištu potrošačke elektronike i zabave.

Naravno, sa 3D blokbaster filmovima koji su prikazivani u prethodnoj godini, video prikaz i 3D tehnologije su zauzele veliki deo na sajamskom prostoru. Očekivano, dominirali su svetski giganti – Samsung i LG kao i proizvođači grafičkih kartica (Nvidia i AMD).

MG 0637

Za prethodnu godinu, dodeljene su nagrade za inovacije, od kojih izdvajamo najzanimljivije:

Naravno, postoji još mnogo kategorija koje bi bile interesantne, ali bi za njihovo predstavljanje bilo neophodno da iskoristimo nekoliko brojeva Looker Weekly magazina. Ono što je primetno je da je Android platforma dominirala ovim događajem, a do sada je ta pozicija bila rezervisana za sve što ima veze sa kompanijom Apple i njenim uređajima.

CES u osnovi jeste sajam potrošačke elektronike koja za primarno tržište ima područje Severne Amerike, ali u mnogome vrši uticaj i na tržište Evrope. S tim u vezi, može se očekivati da mnogi prikazani proizvodi nađu put do evropskih zemalja, a samim tim i do nas. Ostaje nam da budemo strpljivi, jer 2011. je tek počela, a već imamo uvid kako će izgledati. Barem u obrisima.

MG 9644

Kao mali dodatak, kao svake godine, uporedo sa najvećim sajmom ove vrste u SAD za gikove, održava se i najveći sajam zabave za odrasle. I to baš u istom prostoru. Naravno, sve se slučajno poklopilo. Kao i nekoliko godina unazad.