Trunka ljubavnog egoizma i nesebičnog davanja

Još jedan od neprijatelja uspešnog ljubavnog odnosa je i naša zaokupljenost materijalnim ostvarenjem, određenim problemima. Tada nam se znatno smanjuje šansa da nam se dogodi još nešto, tj. neko u životu. Za početak, za uspešan emotivni odnos potrebno je da, pozitivno razmišljamo, prestanemo da ljubav gradimo nestrpljenjem, ali i još mnogo toga.

Svako od nas očekuje bar malu žrtvu od partnera kao dokaz iskrene emocije. Dovoljno je da do voljene osobe dođete i onda kada nisu najpovoljniji uslovi za viđanje. Tu je i trenutak kada između izlaska sa prijateljima i viđanja sa partnerom, izaberetu opciju dva.

Međutim, strah i nepoverenje najveći su neprijatelji ovim malim dokazima da vam je stalo do ljubavnog odnosa. Iako nekog iskreno volimo, upravo zbog straha da ćemo biti ostavljeni, ne želimo da žrtvujemo naše već isplanirano vreme. Na taj način gradimo svoj mali svet, kako bi, ukoliko dođe do raskida, imali čemu da se vratimo. Ipak, sve ovo, drugoj polovini govori da je ne želimo pored sebe. Zato prestanite da strahujete, a to ćete uspeti samo ako dobro upoznate voljenu osobu. Trudite se da, ma koliko vaš partner atraktivno izgledao, doprete i do njegove duše. Samo ako poslušate svoj unutrašnji glas, otvorite se prema partneru i posvetite mu veću pažnju, znaćete da li je vaš emotivni odnos vredan truda i malih ljubavnih žrtvovanja.

Ono što bi svako od nas trebalo da zna, jeste da ne prekida odnos zbog trenutnih razlika u partnerskim željama. Trebalo bi da naučimo da odvojimo čovekovu ličnost od njegovih izrečenih želja. Ukoliko vas partner odbije u vašoj trenutnoj zamisli, nemojte da mislite da je odbio vas i da vas ne voli. Rasprava, odbijanje vaših pojedinih želja, pa i svađa, nije znak da je emocija prestala. Takođe, partner ne bi trebalo da vam zameri ako ga u nečemu odbijete. Ukoliko i vidite da zbog toga počinje da sumnja u vašu iskrenu naklonost, jednostavno mu objasnite princip ”odvajanje ličnosti od želja”. Iskren razgovor uvek je poželjan.

Ljubav nije stalno prijatno osećanje. Ona je psihička prisutnost, zatim po rečima našeg poznatog psihologa, ona je rad na potencijalima voljene osobe, a svakako i rad na sebi. Nemoguće je da u svakom trenutku osećate ljubav prema partneru. U emotivnom odnosu ima mnogo posla, a svakako i trenutaka kada niste posvećeni samo jedno drugom, već i ostalim životim aktivnostima koje vas, takođe, osposobljavaju da trajete u dvoje.

Svi ljubavni nemiri i neuspesi, nalaze se samo u našim glavama i prouzrokovani su informacijama iz spoljnog sveta. Prevelika očekivanja, želja da je partner usmeren samo na nas u svakom trenutku, jer smo čuli i videli da tako treba, mišljenje da je prava ljubav samo ona koju smo zamislili, svakako da nas vode do večitih sumnji i nemira.

U ljubavi uvek slušajte svoj glas i vodite se svojom glavom. Budite verni sebi i oslobodite se svih mišljenja, preteranih želja i predrasuda vezanih za emociju koja život znači. Oslobodite se i mišljenja da je partnerski odnos jedini smisao života. Gradite svoju ljubavnu priču kako u sreći tako i u problemima. Ne zanemarujte sebe šta god da vam se dešava i nikada nećete biti razočarani.

Ono što je potrebno u svakom odnosu jeste da kroz individuaciju budete veran i otvoren prijatelj i ljubavnik prema partneru kada je to potrebno. Uspeh svake veze jeste ako svoje nesebično davanje začinite sa malo ljubavnog egoizma. Pa, probajte!