virtuelno ronjenje zahvaljujuci guglu 427

Virtuelno ronjenje zahvaljujući Guglu

Podvodni svet mora i okeana

Najmanje istražena oblast na planeti Zemlji su svakako okeani. Tajnstveni, opasni, predivni podvodni svet okeana je oduvek bio prava avantura i misterija za sve naučnike, vrsne poznavaoce okeana, pa tako i za prave zaljubljenike, čisto hobija radi. Zahvaljući svetskom pretraživaču Guglu, svi korisnici programa Google Earth, moći će po prvi put da se upoznaju sa tajnama dubokih, plavih okeana i svim bićama koja ih nastanjuju..

Priznajte, barem jednom u životu ste poželeli da zavirite ispod površine mora ili okeana i upoznate se sa čarobnim oblastima podvodnog sveta. Ako do sada niste imali priliku da se upustite u ovu avanturu, svakako ćete imati šansu da nadoknadite propušteno u budućnosti. Šta kažete na virtuelno ronjenje?

Vredni profesionali ronioci su snimali mesecima preko hiljadu podvodnih fotografija najnovijom tehnikom uz pomoć koje se omogućava da Veliki koralni greben kod Australije sagleda u punom krugu od 360 stepeni. Na taj način će korisnici, ušuškani i zavaljeni u fotelju ili krevet, moći da klikom miša uživaju u virtuelnom ronjenju na dubini od čak 100 metara. Okruženi „okeanom” biće u mogućnosti da upoznaju živi svet okeana.

U početku, korisnici će moći da vide Veliki koralni greben na mapi podvodne verzije uličnih panorama, a u bliskoj budućnosti, korisnicima će biti omogućeno da „rone” između korala i istražuju mističan svet okeana.
Naučnici i profesori objašnjavaju da je ovaj savršen projekat, koji će biti dostupan korisnicima interneta, idealan za širu javnost i sve zainteresovane da vide kako funkcioniše podvodni svet, upoznaju se sa do sada nepoznatnim vrstama i prepuste lepoti dubokog, za mnoge nedostupnog okeana.

Još jedna korisna stvar ovog projekta je svakako način da naučnici shvate na koji način klimatske promene utiču na eko sisteme, kao što je ovaj i šta možemo da uradimo kako bi koralni grebeni ostali zdravi i neoštećeni.

Još jedan sjajan način da provedete vreme na netu, zar ne? Udahnite duboko i zaronite u čarobni podvodni svet.

 foto:publicdomainpictures