ID 100133282

Živim u ovom trenutku!

Odluke nisu ni prave ni pogrešne

Mnogo vremena trošimo na smišljanje «pravih» reči, «pravih» postupaka, ali gotovo uvek posle učinjenog mislimo kako smo mogli drugačije, mnogo bolje. U tom smišljanju i analiziranju uvek živimo u prošlosti ili budućnosti. Kako da budemo u sadašnjosti?

Svakog dana postavljamo sebi pitanja: ,,Gde ću biti za deset godina, kako ću živeti, da li ću imati porodicu, da li ću ostvariti svoj san?’’. Tu su i ona sitna, što nas girckaju i nerviraju: ,,Šta ću jesti sutra, da li ću uspeti da odem na letovanje, mogu li da kupim novu odeću…?’’. Nesporazumi sa ljudima nas takođe opterećuju i na njih trošimo sate pitajući se zašto se nismo razumeli i da li smo stvarno u pravu? Naučeni da imamo ciljeve, predviđamo probleme i imamo unapred pripremljene odgovore, živimo u budućnosti

Ne gomilajte misli.  Da bi živeli u sadašnjosti, moramo da budemo svesni trenutka. Problemu treba da se posvetimo kada dođe vreme, nikako pre. Posao se takođe obavlja na licu mesta i tu ostaje sav rad. Ne smemo ga odugovlačiti i prenositi u vreme koje nam je potrebno za druge aktivnosti. Ista je stvar i sa emocijom.  Ponašajte se zdravo. Jedite, odgovorite na poruku, čitajte, idite na posao, rešavajte problem, zabavljajte se… Razmišljajte samo o toj trenutnoj radnji. Ne izlazite iz kuće sa razmišljanjem ’’Pada kiša, autobusi sigurno kasne i na ulici vlada haos. Šef će biti više nego nervozan.’’ Jednostavno, zakoračite u dan bez razmišljanja ’’šta vas čeka’’.

Kada nešto uradite, ne razmišljajte više o tome. Sve što je bilo juče ne postoji. Rekli ste nešto, a sad mislite da baš i nije bilo potrebno, takođe mislite da ste pogrešili u nekoj aktivnosti, da ste previše ili premalo dali sebe u nečemu… Završite sa ovakvim mislima.  Najbitnije je da ste ispoštovali sebe u datom trenutku i da se ne vraćate i ne analizirate učinjeno. Sve što ste uradili, rekli, završeno je.

Vera i snažan um, čiste misli, su ono što je najbitnije, a onda će i vaši postupci biti u skladu sa vama. U nama su dve strane- pozitivna i negativna, a koja će pobediti zavisi samo od nas, od našeg samoostvarenja i duhovnog rasta. Sve što uradimo zdravog uma, iz srca i duše, nije pogrešno.

Ljudi su skloni igricama, prevarama… Oni koji nisu sposobni za ovako nešto, osećaju se kao gubitnici. Međutim, to je veštački osećaj, prouzrokovan upoređivanjem sa okolinom. Ponekad naše odluke izgledaju drugima smešne, pogrešne, prave ali one to nisu.  One su onakve kakve trebaju da budu, naše i jedinstvene.

foto:FreeDigitalPhotos.net