ID 10076446
foto:freedigitalphotos.net

Recite želje, pohvale i kritike!

Reč je odlika čoveka

Ljubavni odnos se ne prekida bez truda da popravimo zajednička delovanja, usaglasimo želje. Neki su u stanju da odu iz veze jer im seks nije po meri, na kojem se inače stalno radi, i zato što još uvek nisu progovorili o svojim željama… Zašto izbegavamo razgovore o ’’nama’’?

Recimo da je razlog uverenje da nam je za ljubav potrebno vreme. Ovo svakako jeste istina, ali je potrebno i da to vreme kvalitetnije provodimo. Često mislimo da će se stvari popraviti same od sebe, da će partner uvideti greške, naše nezadovoljstvo, protest za čije vreme smo namrgođeni i povučeni u sebe. Ne baš uspešan seks pravdamo tremom, stresom, a o svojim željama ćutimo, kako kod voljene osobe ne bi izazvali osećaj nelagodnosti. Plašimo se i da će nas ostaviti ako ugrozimo njen Ego.

Čovek sposoban da razmenjuje reči trebalo bi lakše da rešava probleme u odnosu, spreči velika emotivna razočaranja. Ipak nije tako. Često, u strahu da ne povredimo partnera pričamo u uvijenoj formi, bez jasnih činjenica, što je opasno i neretko pogubno za vezu. Otvoren razgovor je najhumanija i najveća stvar koju možete da učinite u ljubavi, i za sebe i za partnera. Ako stvari predstavite bez ega i sujete, sve možete da popravite. Takve reči su prave i tad ne povređujete jedno drugo. One rešavaju nesporazum i grade privrženost.

Mnogi misle da reči ne bi ništa promenile, jer ne mogu da nadomeste određene akcije unutar veze. Pogrešno. Rečima možete da realizujete sve svoje potrebe i dobijete povratnu informaciju, uputstva za svoja delovanja. Sami postupci bez lepih reči, ponekad mogu da prođu nezapaženo. Koliko god da ste prema nekome pažljivi, potrebno je i da mu svoje lepe misli, osećanja šapnete. Reči znaju da budu najači afrodizijak.

Ne pričamo o stvarima koje škripe u odnosu. Partnera proučavamo i nadamo se da će sve postati bolje. Međutim, u toj nadi se i nezadovoljstvo nagomilava. Pa bilo da je problem u seksu, navikama, delovanju u vezi, potrebno je da kažemo šta nam smeta. Ukoliko potpuno bez uvijanja predočite problem, stvari će se odvijati u dobrom smeru. Ne ustručavajte se kada je seks u pitanju, jer tako postaje obostrano zadovoljstvo.

Ne mislite da će vaša primedba da uvredi partnera. Naprotiv. Što ste samosvesniji i prihvatate činjenicu da je svako sam čak i pored nekog, da ste dužni da vodite računa o sebi, to ćete pre shvatiti kako veza treba da izgleda. Ukoliko sve dajete partneru, ulažete samo u njegovu sreću, jer je vama dovoljno to što je pored vas, budite sigurni da nećete biti poštovani. Ubrzo će vas i ostaviti, jer mu nije potrebna žrtva već sveža, jaka i pametna osoba koja je čvrsto na svojim nogama. Samo tako ste privlačni i sposobni za ljubav.

Ne razmišljajte negativno. Kada voljenoj osobi pošaljete SMS, a ne dobijete odgovor u narednih sat vremena, ne dozvolite režiji da vas obuzme. Uradili ste to, i sada se okrenite svom poslu. Tako ćete izbeći nagomilavanje negativnih emocija i padanje u ljubavnu zamku.

Progovorite uvek kada osetite potrebu za kritikom, ukazivanjem na sopstvene želje , pohvalom… Ovo poslednje izgovorite samo kada za to ima realne osnove. Tako ćete ceniti ono što je dobro kod partnera i nećete lagati ni sebe ni njega da to što ne valja, ipak nije toliko loše. Saznanje da u nečemu nismo toliko savršeni tera nas da postanemo bolji. Postupajte pravilno jedni sa drugima, i bićete na pravom putu ljubavne sreće.

foto:FreeDigitalPhotos.net