ID 100117293

Zapanjujuće slučajnosti – misterije života

Pripremila Janja Rešćanski

Život je pun iznenađenja. Neke koincidencije, koje nam se dešavaju svakodnevno često pripisujemo sudbini. Neki to nazivaju intuicijom, vernici smatraju da je delo „više sile“, a pragmatičari pripisuju matematičkom zakonu verovatnoće. Neki slučajevi su toliko čudni da se teško logičkim zakonima mogu objasniti. Predstavićemo vam nekoliko  zapanjujućih „slučajnosti“ koje će vas naterati da mislite da su čuda moguća.

Ričard Parker

Kada je film „Pijev život“ postao planetarno poznat, počelo se  više pričati o čudnoj koincidenciji. Ovaj blokbaster snimljen je po istoimenom romanu pisca  Jana Martela. U filmu se govori o dečaku koji je nakon brodoloma, spas potražio u čamcu zajedno sa tigrom mesožderom po imenu Ričard Parker. Tigar je pojeo tri životinje koje su bile u čamcu, ali dečaka nije dirao. Smatra se da je pisac ovog romana inspiraciju pronašao u delu „The Narrative of Arthur Gordon Pym of Nuntucket“  Edgar Alan Poa iz 1838. godine.

U ovom delu Alan Po je opisao kako nakon brodoloma, tri mornara, izgladnela i očajna ubijaju dečaka po imenu Ričard Parker, kako bi se nahranili. Pedest godina kasnije, ovaj događaj je u crnoj hronici, skoro isto opisan kao u romanu. Trojici mornara je zaista suđeno za kanibalizam jer su pojeli  dečaka po imenu Ričard Parker.  Ovu bizarnu podudarnost  kao da je u svom delu Edgar Alan Po i sam predskazao. Ne postoji drugo, logično objašnjenje kako se dečak sa tim imenom baš tad našao u kabinskoj posadi na tom kobnom putovanju?

Titanik

Koliko je čudnih koincidencija takođe proisteklo iz književnih dela govori nam i priča o sudbini „Titanika“. Davne 1898. godine roman „Futility“  Morgana Robertsona, postao je vrlo poznat, ali ni upola popularan koliko će postati tek nakon 1912. godine.  Tu je opisano potonuće broda „Titan“, nakon njegovog sudara sa ledenim bregom negde na Atlantiku. Naravno, baš na tom mestu će 1912. godine potonuti i „Titanik“. Na tom području je i 1939.godine nestao i brod „Titania“!

Hju Vilijams

Da je Hju Vilijams izuzetno srećno ime za ova tri čoveka govori i neverovatna hronika o pomorskim nesrećama. Davne 1664. godine, na dan 5. decembra, od osamdeset članova posade, uspeo je da preživi brodolom samo jedan. Njegovo ime je bilo Hju Vilijams. Stopedeset godina kasnije, na isti dan, potonuo je brod od šezdeset mornara. Jedini preživeli je naravno čovek koji se isto zvao kao i prethodni srećnik, naravno, Hju Vilijams. I kada je 5. decembra 1860. godine potonuo još jedan brod, samo jedan čovek je preživeo. Pogodite kako se zvao!

Grin, Beri i Hil

Da vas ime možda negde i predodredi govori i ova priča koja je bila vrlo poznata u Britaniji. Godine 1911. tri čoveka su osuđena za ubistvo Sir Edmunda Berija od Grinberi Hila. Ubice su se zvale: Grin, Beri i Hil.

Priča koja dolazi iz američke države Juta novijeg je datuma, iz 1998. godine. Tri sestre Karel, Maran i Dženifer MekBin rodile su istog dana bebe. Smatra se da je verovatnoća za ovakav događaj 1:50 000 000.

Slikarka sa naših prostora

Jedna poznata slikarka sa naših prostora, nakon što je raskinula vezu sa tadašnjim ljubavnikom u oproštajnom pismu mu je  poslala i uramljenu sliku. Slika je predstavljala dvoje dece, dečaka i devojčicu. Žena je zamišljala svoju nerođenu decu koju je naslikala i poslala bivšoj ljubavi sa porukom „Žao mi je što ova deca nikada neće biti naša“. Posle izvesnog vremena, ljubavnici su se izmirili i venčali. Danas imaju ćerku i sina koji su potpuno isti kao na uramljenoj slici.

Ove priče nas često zbunjuju, iako se neretko dešavaju  svuda oko nas. Ljudska sklonost ka analiziranju, definisanju  i racionalnom tumačenju nekih zagonetki života često puta nas odvede u ćorsokak i ne dozvoljava da na pravi način protumačimo „koincidencije“ .