ID 100153602

Akustični slatkiši

Šta je zajedničko za savremenu prehrambenu industriju i proizvodnju automobila? Obe su vrlo razvijene industrije, no ono što im je zajedničko jeste AKUSTIKA.

U svetu velike ponude i potražnje samo najbolji opstaju. Zato su velike svetske kompanije posebnu pažnju pored kvaliteta i dizajna  usmerile i na zvučne performanse…

Veliki i moćni prehrambeni brendovi svakodnevno bombarduju potrošače  preskupim reklamama u kojima  se ukusna hrana topi, hrska, lomi, pucketa uz neodoljive zvuke. Sve mora da bude fantastično primamljivo kupcu koji se dvoumi u teškom izboru. Marketing majstori kažu da se najbolje proizvodi onaj „najbučniji“ čips, „najsvilenija“ čokolada koja se lako lomi uz prepoznatljivo krckanje, sok koji najviše pišti dok se otvara limenka i koji pravi najbolju „muziku“ dok se kotrlja u čaši sa ledom…

Pažnja se poklanja i ambalaži. Ona mora da zadovoljava visoke kriterijume zahtevnih kupaca. Osim što čuva proizvod ona mora da „vrišti“ da je skinete sa police. Kako bojom, slikama tako i šuškavim zvucima, proizvod se bori da postane broj jedan na tržištu.

Automobilska industrija je od skora počela da vodi računa i o tome kako će zvučati baš njihov automobil. Pažnja je usmerena na svaki detalj. Sve mora da „prede“.  Staro „klik“ za brave više ne važi. Zvuk mora da odaje luksuz. Sve je prigušeno i svedno kako ne bi iritiralo vozača.

Marketing stručnjak zaposlen u jednoj od najpoznatijih kuća za proizvodnju automobila rekao je da je cilj te kompanije da svoja vozila predstavi kao bezbedna, udobna i lepa, ali i ugodna za uši.

Akustika je postala bitna i u proizvodnji bele tehnike, nameštaja, keramike… Sve treba da bude skladno, nenametljivo i pruži uživanje za sva čula.

Dok bogati svet pravi svoju „harmoniju“ potrošačima, u Srbiji se jedino vodi računa o „akustici“ novčanika. Ovde ako „šuška“, kažu deca, biće i za slatkiše!

foto: freedigitalphotos.net