kanta krvi

Kanta krvi, Kraljevski hrast i Sluga koji trči

Neobična imena engleskih pabova

U Velikoj Britaniji postoje mnogobrojni pabovi sa krajnje neobičnim imenima. Neki ih zovu taverne, javne kuće pića, kako god, pabovi su mesta u kojima se služi piće vekovima. Ako se turista zatekne u Velikoj Britaniji, nikako ne bi trebalo da propusti kulturu ispijanja piva u nekom od rasprostranjenih i najposećenijih pabova. A ime paba u kojem ste usluženi je nešto što se pamti, jer ne pijete piće baš svakog dana u Kanti punoj krvi…

Sluga koji trči  

Neobično ime ovog paba vodi poreklo od samog osnivača koji je očigledno i sam bio sluga. Ali zašto baš Sluga koji trči? Nekada je stari London bio grad prepun uskih ulica koje su vrvele od ljudi, životinja i kočija. Posao sluge je bio da trči ispred kočije svog gospodara i oslobađa put koji je bio krcat prodavcima kako bi kočije mogle nesmetano da se kreću. Legenda kaže da jedan sluga, kada je dovoljno sakupio novca za života i rešio da se penzioniše, rešio da otvorio pab koji je kršten u Sluga koji trči. Ovaj pab se nalazi u mestu Maifeir i u njemu se danas služe izvrsni britanski specijaliteti i odlično pivo.

Kanta puna krvi

Da li biste voleli da popijete koje piće u „Kanti punoj krvi”? Ovaj pab je jedini pab u celoj Engleskoj koji nosi neobično i jedinstevno ime poput pomenutog. Ovaj pab se nalazi u malenom gradu Hajlu i u njemu se takođe služi odlična hrana kao i lokalno kornsko pivo. Naime, pivo koje se služi u ovom engleskom pabu je crvene boje. Pošto se pravi od ljutih začina, zato ima crvenkastu boju i pogađate, otuda ideja za naziv paba. A šta još kaže mit o poreklu naziva ovog mesta? Danas pab, nekada kafana, je bilo svratiše za ljude sumnjivog morala. Redovni gosti su bili šverceri, kriminalci, dame niskog morala… Jednog jutra, vlasnik je otišao iza kafane kako bi uzeo kantu sveže vode, ali umesto vode, kanta je bila puna nečije krvi. Ostalo je istorija.

Danas, na koju god stranu da krenete u Velikoj Britaniji, pred vama će neočekivano da iskrsne neki pab sa dobrom klopom, ukusnim pićem i veselim društvom. Vama ništa drugo ne preostaje nego da hrabro koričite u zgradicu pred sobom, ma kako se ona zvala. A postoje još zanimljiva imena na koje možete da natrčite poput paba „Kraljeva glava”, „Belo srce”, „Crveni lav”, „Vrana”, „Kraljevski hrast”, „Peveril od vrha” i još mnogih drugih. I ne zaboravite, svako od ovih pomenutnih naziva nosi iza sebe zanimljivo poreklo svog imena. Svi smo već zapamtili „Raginu glavu” u kojoj je obitavala družina Del Boja i Rodnija zajedno sa njima.

Foto: publicdomainpictures