urbani vesnici proleca

Urbani vesnici proleća

Zbogom ljubičico

Ljubićice, jagorčevine i ptice lastavice su zaboravljeni vesnici proleća. Proleće u gradu prepoznajemo po nekim novim simbolima, nešto manje romantičnim, ali za neke možda i simpatičnim…

Ako se budite u sobi nekog lepog solitera, da je stiglo proleće saznaćete vrlo lako. Oči još niste ni otvorili, kad eto prvog, najbučnijeg vesnika proleća!

Nema sumnje da je prvi i najočigledniji gradski vesnik proleća “do daske” pojačana muzika iz automobila. Čim malo otopli, naši vozači otvore sve prozore svojih vozila i nesebično šire svoj muzički ukus ostalim sugrađanima. Protiv ovog vesnika ne pomaže ni dobra izolacija, tako da i vi, koji ste još uvek dremljivi u svom krevetu, popuštate pod pulsirajućim basovima – ustajete i spremate se da se sretnete i sa ostalim urbanim vesnicima proleća.

Kad da izađete na ulicu shvatate da ne prepoznajete ni rođenog komšiju. Za to je krivac drugi vesnik, naočare za sunce. Gradska persona, čim ugleda prve sunčeve zrake momentalno ih blokira tamnim staklom naočara. Oči valja čuvati od štetnog uticaja UV zračenja, ali… u svemu bi trebalo da imamo mere. Ovaj modni detalj, s prvim prolećem postaje neizostavni element našeg izgleda. Nosimo ga uvek i svugde, tako da možda ne bi bilo loše da na ličnoj karti imamo još jednu fotografiju, prolećnu.

Buđenje prirode, novo rađanje, nije toliko primetno u gradskom pejzažu. Da se ne bismo zbunili koje je godišnje doba, tu su kafedžije da nas opomenu. Urbani vesnik proleća sigurno je i bašta kafića. Prolećnih izleta je sve manje, a svima nam nedostaje uživanje na otvorenom, na vazduhu i Suncu. Zato je bašta jedan od načina da uživamo u proleću na pravi, urbani način. Jutarnja kafa u bašti lokalnog kafića prija više nego bilo koja druga.

Sve pupi i miriše! Sunce u kosi, mini-suknje, dekoltei… razlozi su što je proleće pravo buđenje lepote i u tome uživaju svi. Devojke su srećne što konačno mogu da se oslobode zimske garderobe i budu ženstvene i zavodljive. Naravno, sve ovo je i na radost svih gradskih momaka.

Ovako oraspoloženi i veseli, brzo ćemo zaboraviti onog prvog i najbučnijeg vesnika, koji nas je jutros probudio. Uživajte u svom gradu i u lepom prolećnom pejzažu.

Fotografija: Tijana Janković