Screen Shot 2015 01 20 at 16.55.45

Praistorijski falus: oruđe za potpaljivanje (vatre)

Oblik nam je svima poznat ali namena falusa je nekada bila mnogo drugačija.

Praistorijko čudo od kamena dugačko dvadesetak centimetara, otkriveno je pećini Hole Fels blizini Ulma, u Nemačkoj. Star preko dvadeset osam hiljada godina, najpre je služio kao kamen za potpaljivanje vatre, da bi se kasnije tek našao kao uteha usamljenim ženama.

Hiljadama godina, oblici falusa su simbolično korišćeni kao sredstvo za jačanje plodnosti. Praistorijke alatke su imale različite namene ali najpoznatija je ona namena za zadovoljavanje žena.

Kao najstarija seksi igračka svih vremena je proglašen falus, koji je otkriven u Nemačkoj.

Dugačak oko dvadesetak centimetara i uzrađen od kamena, ovaj „Nemac“ je imao drugačiji zadatak. Stručnjaci veruju da zbog svoje veličine nije služio kao seksualno pomagalo već je korišćen kao sredstvo za potpalu vatre. Tako barem tvrdi profesor Nikolas Konrad iz Minhena.

Poznato je da su falusi dospeli u upotrebu 500. godine pre nove ere i imali različite primene u mnogim kulturama. Mnogi falusi su pravljeni od drveta, kamena, kože pa i sušene balege od kamile.

LookerWeekly magazin Bitef 2022 baner

Tako su Egipćani pravili faluse od kamiljeg izmeta koji je bio presvučen smolom. Namena – seksualno pomagalo.

U Turskoj su skulpture polnih organa korišćene za odbranu od zlih duhova i loše sreće. Verovali su da muški polni organ ima posebne moći.

U nekim paganskim kulturama, falusi su korišćeni kao zaštitnici bašte i useva.

Lekari su tokom 20. veka koristili seksualna pomagala za lečenje žena od histerije a simptomi zbog kojih su žene lečene su bili razdražljivost, nesanica, erotske fantazije.

Počev kao oruđe protiv zlih duhova, preko zaštitnika useva i potpaljivača vatre, falus je nesumnjivo našao na razumevanje ljudi i otkrio svoju primenu – zadovoljstvo i zadovoljenost tokom ljubavnih igrarija.

foto:YouTube screenshot