Facebook

Facebook telefon ili nešto drugo?

Facebook je najkorišćenija društvena mreža i na skoro svim Android uređajima, može se naći Facebook mobilna aplikacija. Da li smo zreli za Facebook telefon? Saznaćemo uskoro – u četvrtak 4. aprila.

Facebook je već ranije najavio da je njihov cilj za 2013. godinu ekspanzija u svetu mobilnih uređaja. S toga i ne čudi zašto su se odlučili za ovako radikalan potez. Prvi ozbiljniji pokušaj da na tržište “izbace” pravi Facebook telefon bio sa modelom HTC Cha Cha i Salsa, koji su imali poseban Facebook taster. Ipak, ti telefoni nisu napravili uspeh koji se od njih očekivao.

I pored tog “neuspeha”, Facebook se i ovog puta upustio u zajedničku avanturu sa HTC-om. Po glasinama koje bivaju sve glasnije, iza “Facebook telefona” krije se HTC Myst (verovatno radni naziv) – dual-core procesor, 1 GB memorije, ekran od 4.3″, 5 megapiksela kamera i bez podrške za microSD kartice. Po ovim informacijama, ovo ne bi trebalo da bude “loš” telefon u poređenju sa onim što je trenutno aktuelno.

Što se tiče same FB integracije, najverovatnije je da će Facebook “launčer” raditi preko standardnog HTC Sense-a ali da će integracija sa kontaktima i razmenom podataka biti mnogo veća nego što je osnovna aplikacija nudila. Iako su neki “srećnici” imali priliku da se poigraju sa ovim softverom, malo toga se moglo saznati jer su opcije bile uglavnom rezervisane za zaposlene u Facebook-u (čudno zvuči da je neko stvarno zaposlen u Facebook-u, zar ne?).

Za potvrde ostalih glasina i nagađanja, ostaje nam da sačekamo najavljeni događaj na kome će se sve obelodaniti. Da li je pred nama nova FB era? Verovatno ne, ali će biti zanimljivo.

[info]Zapamtite sve se dešava u četvrtak, 4. april, 19h po našem vremenu (10h po pacifičkom vremenu).[/info]