OUYA konzola

OUYA – nova reč za konzolu

Sony PlayStation, Nitendo Wii i Microsoft Xbox dobijaju novog člana u društvu konzola za igre i zabavu. OUYA je nova konzola bazirana na Android platformi i od ovog aprila postala je stvarnost. Upoznajte OUYA!

Razvojem Android platforme ali i samog hardvera koji pokreće jednu od najpopularnijih platformi na planeti, zabava je lako došla u naše ruke. Simpatične igrice poput ultra-popularnih Ljutih ptica (AngryBirds) ali i “ozbiljniji” naslovi kao što su Max Payne, GTA, Call of Duty često se mogu naći na našim Android telefonima i tabletima. Naravno, Android je preko raznih TV “boksova” uspeo da se “pojavi” na našim TV prijemnicima ali je sada vreme za pravu stvar – Android konzola za zabavu OUYA (izgovara se “OOO-yah” odnosno “u-ja”).

Ovaj proizvod je nastao kao jedan od mnogih Kickstarter projekata ali s obzirom na zainteresovanost budućih korisnika, OUYA konzola je bila “osuđena” na uspeh. O velikim očekivanjima govori cifra od prikupljenih preko osam miliona dolara naspram neophodnih 950 hiljada! Za one koji su među prvima pomogli ovaj projekat, njihovi primerci na put kreću već ovog aprila. Za sve ostale koji žele ovakav multimedijalni uređaj, svoju OUYA konzolu mogu očekivati od juna ove godine.

[sections] [section title=”U kutiji je…?”]

Osnovni paket se sastoji od centralnog modula i jednog Bluetooth kontrolera i njegova cena je 99 $. Na samu konzolu se može povezati do četiri kontrolera (cena dodatnog kontrolera je 49 $) koji se po dizajnu i funkcionalnosti ne razlikuje mnogo od konkurencije. Ipak, s obzirom da se radi o igricama koje su prvenstveno pravljene za uređaje bez tastera i džojstika tj. sa ekranom osetljivim na dodir, ovaj kontroler ima poseban “tačped” deo (poput laptopova) kako bi se određeni naslovi igrali.

[/section] [section title=”Specifikacija”]

Po tehničkoj specifikaciji, OUYA konzola je u suštini jedan “prosečan” Android telefon/tablet iz više klase uređaja: Tegra 3 quad-core procesor, 1 GB RAM memorije, 8 GB ugrađene interne memorije, HDMI izlaz, nezaobilazni Wi-Fi i Bluetooth 4.0 za povezivanje sa drugim uređajima. Iako je na tržištu već dostupna “jača” konfiguracija, OUYA se lako može izboriti sa svim igricama i aplikacija koje se trenutno mogu preuzeti sa Google Play-a. Naravno, sa nastavkom razvoja igrica za Android platformu, hardver će igrati sve veću ulogu pa je najavljeno da će i OUYA konzola pratiti taj trend – svake godine nova verzija konzole.

[/section] [section title=”Android 4.0″]

Softverski, konzola radi sa posebno pripremljenom OUYA Android 4.0 verzijom iliti IceCream Sandwich ali sa mogućnošću da se u budućnosti nadogradi na noviju verziju. Naravno, od vrlo aktivne zajednice programera i razvojnih timova se očekuje da vrlo brzo kreiraju svoje izmenjene i dopunjene verzije koje će omogućavati mnogo toga što osnovna verzija će pruža. Za sada nije poznato da li će postojati zvanična direktna podrška za Google Play ali je potvrđena podrška za sve aplikacije/igrice koje su kreirane za Android platformu.

Izgled samog softvera potseća na već viđene igrače na tržištu (Apple TV, XBMC, Plex…) i toliko je jednostavno pa privikavanje na rad sa OUYA konzolom skoro i da ne postoji. Meni je jednostavan i pregledan, a ukoliko ste vlasnik nekog od kvalitetnijih LED/Plasma panela, Tegra 3 i HDMI će se postarati da slika koju vidite bude više nego sjajna. Naravno, pregled multimedijalnog sadržaja poput filmova, muzike i slika se podrazumeva pa to i ne treba posebno isticati.

[/section] [section title=”Probaj pa kupi”]

OUYA tim kroz svoju reklamnu priču potencira da se igrice na OUYA konzoli uvek mogu probati i testirati pre same kupovine. Na standardnom Google Play-u, igrice možete “probati” samo ukoliko postoji besplatna (lite) verzija inače vam nije omogućeno da osetite čari željene igrice. To OUYA konzola menja. Ipak, mnogo je Android naslova koji su besplatni i više nego dovoljni i u “lite” verziji tako da vam zabava neće faliti.

[/section] [/sections]

Uspeh OUYA konzole se očekuje ali će on zavisiti od toga koliko će stvarnih korisnika ona imati. S obzirom da na svetsko tržište dolazi “kasno” u odnosu na ostale velike i prepoznatljive “igrače” to je ujedno i mana ali i prednost. Po našem mišljenju, ovo je više prednost jer su igrači širom sveta ali i oni koji odrastaju uz Android, željni nečeg novog što će uneti malo inovacija u svet igara.

U svakom slučaju, svet igara će sigurno biti interesantnije “mesto” kada OUYA konzola stigne u naše domove.

Foto: OUYA