ID 100156377

Baštovanstvom protiv stresa

Boravak u prirodi pokreće optimizam u svakom od nas i ne postoji bolji način da se provede dan kada je lepo vreme. Ako ste u poslednje vreme pod stresom, možda ne bi bilo loše da se okrenete baštovanstvu. Mnogi kažu da su osobe koje imaju i najmanju moguću baštu, srećnije i zadovoljnije svojim životom.

Vrtlarstvo je odličan hobi, koji pod uslovom da volite biljke i da se njima bavite, unapređuje naše fizičko zdravlje i ima dobar učinak na raspoloženje ljudi.

Baštovanstvo je sjajan posao u prirodi, koji razvija koordinaciju, ravnotežu, savitljivost i jača nam mišiće.

Da li je potrebno da naglasimo da baštovanstvo čoveka povezuje sa prirodom i čini da se osećamo srećnim i zadovoljnim. Kontakt sa prirodom je veoma bitan za pojedinca jer dovodi um u stanje slično meditaciji.

Prema istraživanjima koja su sprovedena u Velikoj Britaniji a ticala su se veze između baštovanstva i zadovoljstva pojedinca, ustanovljeno je da su pasionirani baštovani srećniji i ispunjeniji svojim životom. Oko osamdeset posto baštvana potvrđuje ovu činjenicu.

Sama pomisao da brinemo i negujemo živo biće (biljke i cveće), budi optimizam u ljudima i dovodi stanje duha slično kao kada bismo meditirali.

Obujemo gumenjake, pozdravimo patuljke, isključimo se na neko vreme, zasučemo rukave i negujemo biljke.

Nekada je vrlo malo potrebno da budemo srećni.

Da li se slažete?

foto: Freedigitalphotos.net