ID 10034197
foto:freedigitalphotos.net

   Korisni saveti za lepe i ušuškane snove

Nakon dugog i iscrpljujućeg dana, većina ima samo jednu želju a to je da se oborii na krevet i utone u čvrst i spokojan san. Vreli dani, tople noći, naporan posao, ljubavni jadi, mnogo različitih problema “ne pšstaju” da se prepustimo željenom činu – bezbrižnom spavanju. Primenite sledeće savete i obećajte sebi da ćete večeras spavati k’o jagnjence na senu.

Posebni zalogaji do brzog sna

Pojedine osobe se ‘kunu’ u dejstvo čaja pre spavanja i drže se proverenog recepta, ili  su roženi kao spavalice, pa im ne pada teško da utonu u san bilo-kad i bilo-gde. Oni drugi mogu da probaju sa odabranim namirnicima, koje mogu da pripomognu da se lepo spava. Okrenite se zelenoj salati i bananama. Stari Rimljani su smatrali da je zelena salata ravna uspavanki pred spavanje, dok konzumiranje banane pomaže opuštanju mišića i rasterećenosti, jer sadrži velike količine magnezijuma.

U postelju idite bez razmišljanja o problemima

Ne postoji tako iritirajuća situacija, u kojoj ste spremni za spavanjac a onda počnu da vam se po glavi vrzmaju brojna pitanja. Sve negativnosti bi trebalo ostaviti van kreveta. Brojni psihoterapeuti savetuju da se svi problemi, planovi ili sumnje zapišu u notes i tako ostave. Sutra je novi dan, pa ćete o njima tada i razmišljati odmorene glave. Zašto da razmišljateg šta da kupite za rođendan sestri, o svađi koja se dogodila na poslu, ili o tome zašto vam je posao bedan i jadan. O svemu tome, nekom drugom prilikom.

Kratka popodnevna dremka

Mnogi se drže mišljenja da ako spavaju popodne, san na oči neće doći uveče. Slušajte signale, koje vam šalje vaše telo. U slučaju da vas umor savlada posle podne, dremnite pola sata. Tako kratka faza vas neće poremetiti uveče. Pojedinci koji se bore protiv popodnevne dremke, često budu premoreni uveče pa od silne želje i napora, nikako da utonu u san.

Topla kupka sa mirisom lavande

Mnogi istraživači biljku lavandu preporučuju kao sredstvo za opuštanje. Lavandin miris smiruje i tera uznemirenost. Preporuka pred spavanje može da bude dodatak lavandinog ulja u toplu (ne vruću) kupku. Isto tako, dodajte svežanj osušene lavande ispod jastuka i posmatrajte magiju. San će uskoro doći.