ljubavne greske 561

Ljubav koja (ne) daje

Uplakano lice, nedostatak energije, depresija, nemogućnost da se radujemo, zadese nas zbog sopstvenih očekivanja. A ona su često velika, jer podrazumevaju da smo partneru centar sveta. Očekujemo da odloži sve svoje započete radnje kako bi nam pomogao i udovoljio. Ovo je posebno izraženo kod ljudi koji veruju da se svi ljubavni problemi rešavaju poklonima. “Ako to nije ljubav, recite šta je?”, često umeju da dobace.

Da ga partner veoma voli, neko zaključuje po čestim poklonima koje dobija, večerama, iznenađenjima… a svaki izostanak poklona (na značajne datume) kao nedostatak emocije. Međutim, poklanjanjem pravimo posebnu, idiličnu atmosferu u kojoj pola našeg zajedničkog vremena prođe u oduševljavanju, a zatim u vođenju ljubavi zadovoljnog “primalaca i davalaca”. Onaj koji dobija poklon shvata da je “vredan”, a onaj koji daruje, koliko je veliki u očima druge polovine.

Ovo sve liči na instant ljubav, koja veoma brzo može da pređe u mržnju.

Ukoliko stalno očekujemo da nas partner obraduje, da nam omogući, da uradi sve kako bismo samo jednim korakom došli do cilja, nećemo ostvariti svoje potencijale i probuditi celokupnu energiju. Ostaćemo osrednji i zarobljeni u materijalnom svetu. Ako je to ljubav, onda bolje da se nikome ne desi.

Oslobodite svoju vezu od darivanja, na neko vreme. Sigurno je da će se javiti pitanja kako sada da ulepšate zajedničko vreme, kako da pokažete emociju bez poklona, i ono što najviše muči- strah da ćete biti manje voljeni, ostavljeni. Možda će doći i do proređenih seksualnih odnosa, ali ne posustajte. Poklon, ipak, nije najbolja predigra.

Javiće se i mnogi drugi problemi koje su pokloni potiskivali. Bitno je da što više pričate, ako treba i da raspravljate, kako biste rešili nesuglasice. Ukoliko pomislite da vaša veza propada i da se morate vratiti darivanju i večitom ugađanju, izgradićete vezu bez naročite emotivne osnove. Postaćete opsesivni, služićete se manipulacijama, ali i sami ćete padati pod njih, i stagniraćete u napretku.

Težite ljubavi koja će iz vas i partnera izvući maksimum, uz koju se nećete plašiti da upoznate sebe, jedno drugo, i da sagledate realnost.  Umesto kupovine poklona, razvijajte svoje veštine, sposobnosti i njima obogatite vezu. Ovakvi pokloni su večni.

Ljubav koja vas obasipa poklonima, krije svoje velike mane i siguran je put do dana punih tuge. Samo radom na sebi volećemo i bićemo voljeni, a partnera ćemo darivati pravim vrednostima.

foto:freedigitalphotos.net