Screen Shot 2015 07 14 at 21.44.21

Indijske vlasti se boje ukletog grada  

 

Mnogo je mesta na svetu koje važe za zlokobna, čudna, tajanstvena… O njima se raspredaju legende i pletu se mitovi koji su i danas aktuelni kao i pre mnogo vekova. Indijski grad Bangar važi za takvo mesto. U njemu se nikad ne konači. Svi koji ga posete moraju da ga napuste pre sumraka.

Stari kameni grad-tvrđava  Bangar u indijskoj državi Radžastan, smatra se za najukletije mesto na ovom potkontinentu. O tome svedoči i zvanična uredba indijskih vlasti da se nikako ne zanoći u ovom gradu!

Osnovan je u šesnaetom veku i sagradio ga je Bagvant Dasa za svog drugog sina. Smešten je u planinskom području i čine ga palate, hramovi i brojne kapije. Nekada je bio dika i ponos Indije po svojoj lepoti.

Danas je  Bangar samo napuštena ruševina koja privlači ljubitelje umetnosti, arhitekture i pustolove iz celog sveta.  Potpuno je napušten pred kraj osamnaestog veka i od tad o njemu kolaju različite mračne priče. Jedini njegovi stanovnici su majmuni.

Jedna od legendi kaže da je na grad bacio kletvu sveti čovek po imenu Baba Balnat.  On je dozvolio da se izgradi čitavo utvrđenje ali pod uslovom da ni jedna građevina ne zakloni njegovu kuću. Upozorio je graditelje da se ne šali u svojoj nameri da baci prokletsvo na sve koji se ogluše o njegovu želju. Međutim, jedan od prinčeva je sagradio visoku palatu čija senka je dobacila i do Balnatove kuće. Od tad, grad je obavijen lošom enegrijom!

Druga legenda nam priča da je grad napušten zbog neuzvraćene ljubavi. U princezu Ratnavati bio je zaljubljen gradski čarobnjak. Kako bi je naterao da se i ona zaljubi u njega skovao je plan da je omađija čarobnim napitkom. Princeza je otkrila njegove namere. Od tuge i očaja, čarobnjak je prokleo čitav grad. Mnogi veruju da je njegov zao duh i dalje u gradu i da dugo čeka da se njegova ljubav, princeza pojavi kao reinkarnacija.

Ove priče se prenose sa generacije na generaciju i znaju ih svi u ovoj indijskoj oblasti. Grada se svi plaše i svi se trude da ga napuste pre nego što sunce zađe inače će ostati zatočeni u nekom „drugom svetu“.

foto:YouTube screenshot