ID 10075960

Ljubav, svađa i roditelj

Što smo sličniji jednom od roditelja, to je veća šansa da se sa njim svađamo, kažu psiholozi. Namera da sprečimo da se kod nas razvije osobina koju ima roditelj, a koju shvatamo kao negativnu, stvara tenziju i česte verbalne sukobe, povišen ton.

Jedan od, takođe, glavnih uzroka neslaganja između roditelja i dece jeste nedostatak nežnosti i razgovora tokom detetovog odrastanja. Ukoliko se roditelji brinu samo o tome da dete ne bude gladno, da bude obučeno i obrazovano, a zanemaruje njegovu potrebu za ljubavlju, postaće zatvoreno i ćutljivo.

Problem nastane u odraslom periodu, kada se roditelji zainteresuju za ljubavni život svog deteta. Kako su u ranom detinjstvu izostajali roditeljska nežnost i razgovori, osoba oseti neprijatnost i želju da prekine ovakvu vrstu komunikacije. Dolazi do ljutnje od strane roditelja i njihovog pitanja gde su pogrešili.

Razgovorima se postiže međusobno razumevanje i sposobnost slušanja, koja je veoma bitna da kasnije ne bi došlo do velikih rasprava, povišenog tona, pričanja u glas. Za osobe koje tokom odrastanja nisu imale trenutke sa roditeljima u kojima će se požaliti, podeliti sumnje, strahove i upitati kako da reše problem, veoma je važno da razgovaraju sa partnerom o svojim osećanjima, dešavanjima, problemima, strahovima…. i pokazuju emocije.

Svi nosimo osobine i navike svojih roditelja, kao i načine razmišljanja. Ako smo se sa roditeljima često svađali, moguće je da će nam se javiti potreba da viknemo i na voljenu osobu. Ipak, ukoliko osvestimo ovu lošu naviku, možemo da je izbacimo iz svog života.

Mnogi svoju roditeljsku ulogu vide kao žrtvovanje, pa kasnije od svog deteta, takođe, traže da se žrtvuje i da brine o njima, onemogućavajući mu da zasnuje svoju porodicu. Takvo očekivanje je zbog straha od mogućnosti da otkriju ko su zapravo. U periodu „žrtvovanja“ su zaboravili na sebe. Kada njihovo dete odraste, shvate da su pogrešili, ali se plaše da je sada kasno za sve. Žele da ostanu uz svog potomka kako bi i dalje bili, ono što najbolje znaju- „roditelj koji se žrtvovao“.

Ako imate ovakvu priču, bez osvrtanja idite što dalje. Rođenjem dobijate slobodu, pa nikome niste ništa dužni.

Deci razvedenih roditelja, kako psiholozi kažu, razvod nije stran pa se mnogo lakše odlučuju na prekid braka. Svi oni koji su videli šta je skladan brak, shvatiće da se na njemu neprekidno radi. Pre pomisli o razvodu, potrebno je da se potrudite da stvari dovedete u red. Sa druge strane, pokazalo se da oni koji su živeli sa oba roditelja, trpe loš i nepopravljiv odnos, jer im razvod, čak ni kao reč, nije u svesti. Često ga vide kao veliku srmotu.

Ljubavni odnos će biti uspešan ako ne dozvolimo roditeljima da prenose svoje frustracije na nas. Iz svađe sa roditeljima naučite da volite svoju decu, da stvarate bliskost i nikada im ne govorite ono što su vaši roditelji govorili i radili vama.

foto:freedigitalphotos.net