Lifestyle white

Dnevnik “na izvol’te”

Naši životi postali su javni i vrlo često, bez filtera, dostupni svima. Tajni više nema, sve je “na izvol’te”. Sve popularniji dnevnici, blogovi, inspirišu dizajnere da kreiraju nova pomagla za obelodavanje intime, a jedna takva alatka je kamera Memoto.

Stari dnevnici, osigurani malim katancem, pažljivo su čuvani kao najintimnija hronika naših života i razmišljanja. Nekadašnja analogna tajna, u digitalnom dobu, postala je, velikodušno, dostupna svima. Ovde nije reč o aktivnostima na društvenim mrežama, koje donekle još i kontrolišemo, već o sasvim otvorenom iznošenju detalja iz našeg svakodnevnog života. Kažu da “lifelogging”, onlajn zapisi iz života, mogu da nam donesu slavu kakvu imaju zvezde rijaliti programa.

Da li naš život, naše tajne i razmišljanja vrede “pet minuta slave”? Na ovo pitanje svako od nas može da ima različit odgovor. Mnogi su uspeli da naprave pomak u karijeri i pridobiju svetsku prepoznatljivost zahvaljujući novom mediju. Setite se profesora njujorške Tisch umetničke škole Wafaa Bilala koji je ugradio kameru u svoj potiljak i uživo prenosio sve što se nalazi u njegovom okruženju. Ovo je više nego radikalan potez i ekstreman primer životnog zapisa. Kao blaža varijatna svega toga na tržištu se pojavila kamera Memoto. Šta nju čini tako posebnom i zašto je baš ovaj mali uređaj izazvao veliko interesovanje, ali i brojne polemike?

Švedska Memoto kamera namenjena je svima onima koji žele da sačuvaju uspomene svakog trenutka svog života. Ona je veoma mala, i predviđena je za nošenje oko vrata. Specifična je po tome što, od momenta kada je uključena, ona fotografiše na svakih trideset sekundi. Prestaje sa radom tek onda kada je odložite u džep ili torbu. Fotografije koje dobijete su snimljene iz “subjektivnog kadra” – ona beleži to što vi vidite. Nema sumnje, zbog ovoga možete da sačuvate uspomene ali možda i da izgubite prijatelje.

kamera memoto
Kamera “Memoto”

Interesanto je da je ova kamerica nastala zahvaljujući sajtu za kolektivno finansiranje, Kickstarteru, što govori da za ovako nešto već uveliko postoji interesovanje. Memoto je predstavljen kao kamera koja je zamena za vašu memoriju. Kako njeni konstruktori kažu, u životu se toliko toga dešava, a mi to zaboravljamo. Da li nam je potrebno da sve memorišemo, ili je neke situacije bolje prepustiti zaboravu?

LookerWeekly magazin Oktobarski salon 2022 baner

Zamislite jednu pijanu noć u gradu sa drugarima koja je ovekovečena i zabeležena na Internetu. Šta je bilo sinoć znaćete sutradan i vi i cela familija, čitav grad i ljudi širom sveta. Da li ste spremni na to?

Memoto kamera bi mogla da bude zgodna spravica u situacijama gde niste u mogućnosti da držite fotoaparat u rukama, a želeli biste da zabeležite to što vas okružuje. To bi mogao da bude neki krajolik, dok ste u vožnji, ili možda da slikate dok đuskate na koncertu ili nekom sličnom događaju.

Memoto kameru kreirali su Martin Källström, Oskar Kalmaru i Björn Wesén. Kamera nema ni jedno dugme, a baterija joj traje dva dana. Njene dimenzije su 36 x 36 x 9 milimetara. Puni se priključivanjem na računar. Otporna je na sve vremenske uslove.

Kamera "Memoto"
Kamera “Memoto” nije veća od obične olovke

Možete je nabaviti po ceni od 279 dolara i to u narandžstoj, sivoj i beloj bolji, a u cenu je uračunata i godišnja pretplata na servis za onlajn čuvanje snimljenih fotografija (Memoto Lifelogging Cloud Service).

Foto: Memoto