fbpx
LookerWeekly.com magazin

Na loše raspoloženje utiču mediji!

Martovski LookerWeekly 2021 baner

Upijanjem gomile informacija slabi naša genijalnost, psihičko i fizičko zdravlje, opada kvalitet života i sposobnost da delujemo i osetimo sreću.

Na televiziji gledamo filmove pune nasilja, na društvenim mrežama vidimo naslove koji govore koje namirnice su kancerogene, savete kako da se ponašamo na suncu…

Na sve strane ulivanje straha. Negativne informacije, pored nedostatka posla, utiču na raspoloženje, pa i na san. Koliko smo preopterećeni shvatimo onda kada nam „san neće na oči“. Nije retkost ni da se u sred noći probudimo uznemireni i sa otežanim disanjem. Egzistencijalni problemi i želja da budemo uspešni kao oni koje viđamo na ekranu i gledamo na slikama naših Fejsbuk prijatelja, može da prouzrokuje ozbiljne psihičke probleme.

Sve manje slavimo život.  Ne radujemo se svakom danu. Nemamo sa kim da se smejemo, jer pored svojih, tu su i teškoće naših prijatelja. Svi živimo pod istim teretom. Osećamo nesigurnost, nezadovoljstvo i padamo u depresiju.

Informacije koje dobijamo putem medija, glavni su u kreiranju lošeg psihičkog stanja pojedinca. Da biste izbegli loše raspoloženje i prestali da mu se predajete uradite sledeće:

Kontrolišite vesti na svojim Internet profilima. Na društvenim mrežama je gomila neproverenih informacija, a koje mogu da utiču na raspoloženje i prouzrokuju određeno čovekovo ponašanje. Označite kao nepoželjno svaki naslov, sliku koja vam unosi nemir. Izbegavajte da budete deo mase i prihvatate svaku kolektivnu Internet akciju bez rezerve. Kontrolom zapravo pomažete sebi i omogućavate da pravilno delujete, sačuvate zdravlje i pamet.

Budite jači od svega onoga što upijate iz spoljnog sveta. Kada se posvetite svom oporavku i počnete da selektujete informacije, mislićete zdravo i doći ćete do vrhunca svoje snage. Ne dozvolite da se uhvatite u mrežu nezadovoljstva i medijske manipulacije, koja vam dodatno oduzima energiju i spušta kvalitet života.

Priznajte sebi kada nešto ne valja ili ne možete da uradite. Kada vam nešto ne ide, ili vam ne prija, poslušajte svoju prirodu. Ukoliko ste umorni od borbe, ako vam se život komplikuje, uradite ono što je za vas najbolje. Ako želite da odustanete od trenutne akcije, to i učinite. Nedostatak volje govori da ta borba nije vaša, pa nemate šta da izgubite. U suprotnom ćete osetiti nezadovoljstvo, paniku i nedostatak energije.

Jedan od glavnih izvora čovekovog neuspeha jeste usmeravanje na okolinu, upoređivanje sa drugima. Dok mediji serviraju nove informacije kako bi čoveka skrenuli sa glavne teme, istine, pokušajte da ne budete deo, na primer, masovnog „polivanja ledenom vodom“. Budite svoji i mislite svojom glavom.

Istražite svaku informaciju koja se širi poput pandemije. Ne trošite snagu na nerviranje i tugu, nezadovoljstvo koje vam ubrizgavaju mediji. Za bezbrižan san, pred spavanje odgledajte lagani film, porazgovarajte sa dragom osobom, pročitajte nekoliko stranica zanimljive knjige… Kreirajte svoj život i ne dajte da on bude u tuđim rukama, ma koliko da „tuđinac“ veliko i moćno izgledao.

Birajte šta gledate i slušate, jer to utiče na svaku vašu životnu akciju!

foto:freedigitalphotos.net

Sanja Rešćanski

Sanja Rešćanski, diplomirani novinar, radi i kao instruktor u plesnoj školi. Baveći se ljudskim telom i emocijom kroz igru, čovekova slabost joj nije strana. Upravo zbog strahova ljudi koje poznaje i sa kojima radi, njihovih nedoumica, donošenja pogrešnih odluka i velikih patnji, posvetila se istraživanju svega onoga što je okružuje i što je ponekad gleda pravo u oči, a to su strahovi, velike ljudske želje, snovi i glad za ljubavlju... Piše za rubriku stvaran svet.

Imate komentar?

Na ovom svetu je puno jedinstvenih ljudi...I baš njih smo odabrali za naše LookerWeekly intervjue.
Budite u toku sa najnovijim vestima iz kulture u našoj zemlji.