Screen Shot 2014 09 02 at 21.41.10

Čudesne slike na pirinčanim poljima                 

Svakog septembra, polja pirinča na severu Japana, postaju svojevrsna platna za ilustratore.

Farmeri se utrkuju čija će plantaža izgledati živopisnije i originalnije. Slika koju šalju u svet je čudesna baš poput i japanske umetnosti. Polja postaju stranice stripova, a crteži su živi i jestivi.

Japanski farmeri svake godine trude se da budu što originalniji. Po unapred iscrtanim šablonima seju se različite sorte pirinča. Tako nijansirani strukovi oslikaju polja čudesnim bojama i oblicima. Motivi su najčešće heroji i scene iz tradicionalne japanske kulture kao i strip junaci.

Ideja je potekla od stanovništva malog sela Inakadate,  na severoistoku Japana. Selo je od davnina bilo poznato po gajenju pirinča ali i po lošoj demografskoj slici.

Kako bi sprečili odumiranje stanovništva, poljoprivrede i trgovine, dosetili su se da naprave spektakl od svoje zemljoradnje. Svaki ratar je tako postao umetnik, a od lepote slike zavisi i prodaja pirinča.

Pirinčane slike najbolje se vide iz ptičije perspektive. Kako bi što bolje promovisali svoje radove i prodali pirinač, osmislili su i aplikaciju „pirinač-kod“, kojom se skenira slika i automatski podiže cena kako pirinča tako i parcela.

Na taj način su uspeli da animiraju ljude, iz različitih krajeva Japana i sveta, da dođu i ulože svoj novac u ovo selo. Zahvaljujući ovoj ideji, selo i polja su ponovo oživeli.

„Oslikavanje“ njiva postalo je atrakcija i za  mnoge turiste koji bi želeli da vide jedinstveni „Inakadate Rice Art“.

 Ovo je primer kako umetnost može da spasi čoveka od gladi!

foto:YouTube screenshot