Čudesne slike na pirinčanim poljima                 

Svakog septembra, polja pirinča na severu Japana, postaju svojevrsna platna za ilustratore.

Farmeri se utrkuju čija će plantaža izgledati živopisnije i originalnije. Slika koju šalju u svet je čudesna baš poput i japanske umetnosti. Polja postaju stranice stripova, a crteži su živi i jestivi.

Japanski farmeri svake godine trude se da budu što originalniji. Po unapred iscrtanim šablonima seju se različite sorte pirinča. Tako nijansirani strukovi oslikaju polja čudesnim bojama i oblicima. Motivi su najčešće heroji i scene iz tradicionalne japanske kulture kao i strip junaci.

Ideja je potekla od stanovništva malog sela Inakadate,  na severoistoku Japana. Selo je od davnina bilo poznato po gajenju pirinča ali i po lošoj demografskoj slici.

Kako bi sprečili odumiranje stanovništva, poljoprivrede i trgovine, dosetili su se da naprave spektakl od svoje zemljoradnje. Svaki ratar je tako postao umetnik, a od lepote slike zavisi i prodaja pirinča.

Pirinčane slike najbolje se vide iz ptičije perspektive. Kako bi što bolje promovisali svoje radove i prodali pirinač, osmislili su i aplikaciju „pirinač-kod“, kojom se skenira slika i automatski podiže cena kako pirinča tako i parcela.

Na taj način su uspeli da animiraju ljude, iz različitih krajeva Japana i sveta, da dođu i ulože svoj novac u ovo selo. Zahvaljujući ovoj ideji, selo i polja su ponovo oživeli.

„Oslikavanje“ njiva postalo je atrakcija i za  mnoge turiste koji bi želeli da vide jedinstveni „Inakadate Rice Art“.

 Ovo je primer kako umetnost može da spasi čoveka od gladi!

foto:YouTube screenshot