izbrisani sa liste prijatelja zasto 529

Izbrisani sa liste prijatelja, zašto?

Onlajn imidž, dobar ili loš?

Društvene mreže su veoma popularne za pronalaženje starih drugara i za sklapanje novih prijateljstava. Osim što spaja, ova savremena spona, takođe i razdvaja neke ljude. U Internet druženju, takođe, postoje neka pravila ponašanja koje bi trebalo da poštujete kako ne biste završili pod opcijom “izbriši prijatelja”.

Fenomen društvenih mreža je relativno mlad i zbog toga je veoma interesantan naučnicima za istraživanje. Istraživače sa Univerziteta Kolorado je zanimalo zašto se neko odluči da više ne bude onlajn prijatelj sa nekom osobom.

[box]Pojam “unfriend” (ukloniti nekog sa liste prijatelja) je pojavom Fejsbuka postao toliko popularan da je tu reč Novi oksfordski američki rečnik proglasio za reč godine 2009. [/box]

Izdvojili su nekoliko glavnih razloga zbog koga možete biti izbrisani. Ređi je slučaj da je nečije ponašanje iz stvarnog života uzrok za gubitak onlajn prijatelja i ono prestavlja 26.9 posto razloga za prekid druženja. Svi znamo da je, npr., raskid romantične veze čest slučaj sklanjanja nekih imena sa profila. Prema ovom istraživanju, na uzorku od 1,500 korisnika, najčešći razlozi su ono što pišemo u svojim statusima. Na prvom mestu su izjave koje se stalno ponavljaju, npr., kad sto puta napišemo koji nam je omiljeni bend. Nekim ljudima se to može činiti suvišnim, pa čak i dosadnim i iritantnim. Krajnost u političkim stavovima je nešto što neistomišljenike navodi da se više ne druže. Kao i u životu, bilo kakvi komentari na rasnoj osnovi su nešto što nikako ne bi smelo da postoji.

Tinejdžeri nerado prihvataju svoje roditelje za prijatelje u virtuelnom svetu, jer žele slobodu u ponašanju. Tako da često ograničavaju mamama i tatama pristup svojim profilima. Neretko se desi i da ih uklone sa mesta drugara.

U poslednje vreme je postalo veoma bitno kakvo lice pokazujete na svojim profilima. To nije bitno samo za prijateljstvo, već kao što znamo, može imati uticaj i na vašem ljubavnom i poslovnom polju. U ovom istraživanju su saznali da je 54.6 posto poslodavaca analiziralo profile svojih kandidata pri procesu selekcije.

Mnogi ljudi se odlučuju da uklone pojedine osobe iz svojih onlajn života, jer im nisu bitni ni kada su mimo računara. Ne žele da dele svake trenutke sa ljudima sa kojima se godinama nisu ni čuli, ni videli. Nekada može biti uvredljivo ako dugo ne odgovorite na nečiju poruku ili ako učestalo ne reagujete na nečije komentare.

Vodite računa o svom onlajn imidžu kao što to i u svakodnevnim situacijama radite. Razmislite kakvo ponašanje i koji komentari možda mogu ostaviti negativan utisak o vama, kako vam se ne bi desilo da iziritirate nekog prijatelja. Postoje događaji koje bi trebalo da delite samo sa najbližima. Takođe, nemojte ni prihvatati prijateljstva, ukoliko već unapred znate da ne želite da se sa tobom osobom zbližavate. Bolje je i odbiti zahtev, nego ga prihvatiti, pa ukinuti.

Neke osobe zaista budu povređene i tužne kada primete da više nisu među nečijim prijateljima. Druge to ne pogađa, ali svakako da svakog od nas ipak zanima šta se zapravo desilo.

ilustracija: Tijana Janković