Screen Shot 2020 01 17 at 10.06.42 1

Najbolji mali grad na svetu je Lozana

Kada biste imali izbora da birate grad u kojem biste voleli da živite, koji grad bi bio na vašoj lestvici prioriteta? Ako ni sami niste sigurni, poznati časopis „Monocle“ je proglasio kao najbolji mali grad za život, švajcarski grad Lozanu. U nastavku otkrijte po kojim sve kriterijumima je Lozana odnela pobedu u odnosu na ostala 24 mala grada.

Čist vazduh i uređeni parkovi, kvalitetan život, ulice bez brojnih automobila, svaki građanin gleda svoja posla, bogat kulturni život, ovako bi izgledao spisak želja nas iz redakcije, kada bi nas neko pitao, koji kriterijumi su vam bitni za odabir najboljeg grada za život. No, očito nismo jedini, jer su upravo ovakvi kriterijumi bili dovoljni za izbor Lozane kao najpogodnijeg i najboljeg malog grada za život. A zašto malog grada, pitate se?

Veliki gradovi su zagađeniji, užurbani, bučni i samim tim i stresniji. Sa tim u vezi, primetno je u poslednje vreme da se veliki broj ljudi sele iz velikih gradova u manje, upravo zbog potrage za kvalitetnijim životom.

Lozana ima niz pogodnosti za ljude koji žive u gradu već i za one koji bi voleli da se u bliskoj budućnosti nastane u istom: globalni izgled, sjajno prirodno okruženje i čist vazduh, kvalitet javnog prevoza, raznolikost stanovništva kao i činjenica da u Lozani posluju brojne velike kompanije.

Lozana je iza sebe ostavila gradove: Bolder(SAD), Bergen(Norveška), Hobart(Australija), Čigasaki(Japan), Bolcano(Italija), Bordo(Francuska), Inzbruk(Austrija), Porto(Portugalija), Ahen(Nemačka), Bazel(Švajcarska), Čang Mai(Tajland), Viktorija(Kanada), San Sebastijan(Španija), Ajndhoven(Holandija), Bat (Velika Britanija), Olborg(Danska), Visbaden(Nemačka), Trst(Italija), Harlem(Holandija), Anapolis(SAD) i Salcburg(Austrija).

U slučaju da smo vas zaintrigirali, većina turističkih agencija u našoj zemlji prave aranžmane za Švajacarsku, sa bazom u Ženevi i posetom Berna i Lozane, pa se može naći aranžman za tri noćenja sa doručkom i prevozom već od 200 evra. Planirani polasci su početkom aprila i možete na licu mesta da se uverite da li je Lozana zaista najbolji  mali grad na svetu za život.

Javite!