Ed Godsel Maidan. Kiev. 2014 EG 003
Mourning the dead, Maidan. Kiev. 2014

Izložba irskog fotografa Eda Godsela na Dorćol Platzu

Fotograf Ed Godsel, specijalni gost ovogodišnjeg Beogradskog irskog festivala, izložiće svoje radove na Dorćol Platzu tokom marta meseca. Otvaranje njegove izložbe pod nazivom “Things seen, places been” zakazana je za 9. mart u 20:30 časova na Dorćol Platzu.

U okviru 12. Beogradskog irskog festivala (8 – 18. mart) imaćemo priliku da vidimo izložbu vrlo upečatljivih fotografija koje je radio Irac koji duže od decenije živi na Balkanu i predstavlja nam ovaj deo Evrope viđen svojim očima. 

Ed Godsel dolazi iz Korka, a diplomirao je na irskoj Nacionalnoj filmskoj školi (I.A.D.T) 2000. godine. Od tada, radio je na različitim dokumentarnim projektima kao nezavisni snimatelj i reditelj. 

Njegov prvi boravak na Balkanu bio je 2013. godine na Kosovu, kada je, otkrivši kulturno bogatstvo regiona, odlučio da se ovde i preseli. Od tada, Ed je živeo i fotografisao u različitim delovima Balkana, uključujući Makedoniju, Bosnu i Srbiju. 

Radio je u raznim delovima sveta, od Ukrajine, preko Afrike do Gaze i Zapadne obale, te su snimci napravljeni tokom ovih putovanja predstavljeni u okviru njegove prve izložbe fotografija. Prikazane fotografije samo su mali deo njegovog opusa koji se kreće od društvene, preko političke do ulične fotografije i portreta. 

Izložba je otvorena svakodnevno do 16. marta, od 10:00 do 00:00.