svezi i zadovoljni u prolecnim danima 68

Sveži i zadovoljni u prolećnim danima

Eterična ulja, pokretači energije

Ako ste od onih koje je ovo proleće provodi u lošem raspoloženju, vreme je da to prekinete. Priroda je pravi lek za to…

Floriterapija je alternativno lečenje cvetnim esencijama, koje datira od davnina. Cvetne esencije omogućavaju da pokrenete pozitivnu energiju u sebi, da osetite ljubav, zadovoljstvo, želju za napretkom. Jednostavno, da uspostavite sklad duše i tela.

Za ovo otkriće, odnosno za formulisanje prvih 38 esencija, zaslužan je Dr Edvard Bah. Ovaj lekar je, posle saznanja da boluje od karcinoma shvatio da samo volja i energija, pozitivne misli, mogu da pobede svaku bolest. Lek je potražio u prirodi, shvativši da samo tamo postoje pravi pokretači energije, regulatori psihofizičkog sklada. Njegova otkrića datiraju iz prve polovine XX veka, ali se uspešno primenjuju i u našem svetu. Danas postoje esencije koje raspiruju strast, pospešuje kreativnost, povećavaju energiju, produktivnost, zadovoljstvo.

Od davnina ljudi su poznavali lekovita svojstva cveća i njihovih mirisa. Poput mirisa žalfije, ruzmarina, ruže, koje opuštaju postoji još bezbroj kombinacija u pravljenju eteričnih ulja koja imaju i antiseptičko dejstvo i ulogu u otklanjanju ožiljaka. Neka ulja u sebi sadrže i preko 200 različitih biljnih spojeva. Eterična ulja se mogu podeliti na cvetne, drvne i smolaste mirise. Njihovo delovanje se najbolje pokazuje kroz masažu. Cvetni mirisi kontrolišu masnu kožu, povećavaju koncentraciju i jednostavno osvežavaju. Drvni, nervni sistem dovode u ravnotežu i neguju masnu, suvu i zrelu kožu. Smolasti mirisi brane organizam od bakterija, poboljšavaju psihu i krvotok.

Kako prolećni dani mogu da utiču na naš organizam uspavljujuće, uz osećaj melanholije i stalnog umora, kombinujte masaže eteričnim uljima uz boravak u prirodi. Provedite slobodne sate u nekoj cvetnoj bašti. Ne razmišljajte niočemu i potpuno se posvetite udisanjem tih prelepih mirisa.

Foto: Tijana Janković