fbpx

Prepodnevni časovi pogubni za zdravlje đaka   

Naučnici Univerziteta Oksford, Harvard i Nevada sproveli su istraživanje koje je pokazalo da današnji ustaljeni sistem početka nastave u osnovnim, srednjim školama i na fakultetima, u  ranim prepodnevnim časovima, nije produktivan za mlade.

Kako saopštava Američko ministartsvo zdravlja, ovo istraživanje je veoma ozbiljno shvaćeno. Temelji se na proučavanju biološkog sata dece i omladine.

Zaključeno je da je on potpuno drugačiji od bioritma odraslih, te bi i nastava trebalo da bude prilagođena kako bi se očuvalo  mentalno i fizičko zdravlje.

Potreba za „zdravim“ snom je nužna kako bi se savladavali mentalni i fizički napori.

U periodu odrastanja ritam sna je drugačiji i to bi trebalo imati na umu kada se razmišlja o edukaciji dece na globalnom nivou.

U toku dana postoje vremenski  periodi kada su deca produktivnija i kada se lakše suočavaju sa mentalnim naporima. Bolje uče i daju dobre rezultate.

Kod adolescenata je ta faza produktivnosti pomerena par sati kasnije. Drugim rečima, svaki uzrast deteta ima svoje produktivne sate koji bi trebalo da se iskoriste na najbolji mogući način.

Tako je predloženo da desetogodišnjaci počinju nastavu u 8:30, tinejdžeri  (16 godina) oko 10:00, a studenti (18 godina) u 11:00. To doba je najbolje usklađeno sa njihovim bioritmom i potrebom za snom.

foto:freedigitalphotos.net

More Stories
Turkish Airlines dovodi turiste u Srbiju