joga

Test mozga: Balansiranje na jednoj nozi

Balansiranje između privatnog i poslovnog života odukvek je bio izazov za pojedince. Mnogima polazi za rukom da usklade ova dva polja i ne žale se previše. A da li vam polazi za „nogom“? Da li ste znali da je uspešnost balansiranja na jednoj nozi test za zdravlje mozga? Otkrijte kako i zašto.

Možda zvuči smešno, čak i za nevericu da balansiranje na nozi ima bilo kakve veze sa zdravljem i funkcionisanjem mozga ali naučnici iz Japana kažu da i te kako ima.

Japanski naučnik i doktor Jasuharu Tabara Univerziteta u Kjotu smatra da je balansiranje na jednoj nozi važan test za zdravlje mozga.

Pojedinci koji imaju poteškoća da stoje na jednoj nozi oko dvadesetak sekundi u opasnosti su od moždanih problema i demencije u starosti.

Eksperiment je obavljen sa oko osam stotina žena i preko pet stotina muškaraca sa prosečnom starošću od šezdeset i kusur godina. Od njih je zatraženo da stoje na jednoj nozi u trajanju od jednog minuta.

Istraživanje je pokazalo da oni pojedinci koji nisu uspeli da valjano balansiraju, imaju veći rizik od bolesti malih krvnih sudova mozga.

Doktor Jasuharu Tabara smatra da je ovaj neobičan test jeftini metod koji bi mogao da podigne svest pojedinaca o tome da se prekontrolišu i zaštite od rizika moždanog udara.

Probajte da stojite dvadeset sekundi na jednoj nozi, ne može da škodi.

foto:freedigitalphotos.net