pramen kose1

Šta je dobro za kosu

Saveti i mitovi o kosi

Duga i negovana kosa je oduvek bila cenjena i obožavana, pa zato nije neobično što za njenu negu postoji puno dobrih saveta, ali i zabluda…

Svaki tip kose, bilo da je kovrdžava, ravna, suva, masna ili slaba, zahteva različitu negu. Bez obzira na kvalitet i teksturu, postoje neka opšta pravila negovanja vlasi koja odgovaraju svakoj kosi.

Češljanje je dobro za kosu, međutim, nije potrebno preterivati u tome. Dok provlačite češalj kroz kosu, vi prenosite masnoću celom dužinom dlake, što joj prija. Ukoliko preterate sa češljanjem, možete oštetiti vlas. Važno je i da odaberete odgovarajući češalj ili četku.

Izbegavajte vezivanje kose u konjski rep. Ako često gumicom zatežete kosu, prouzrokovaćete njeno čupanje. Vremeno se može dogoditi da vam se bespovratno razredi kosa i to do te mere, da delujte ćelavo. Isti je slučaj i sa čupanjem sedih dlaka. Nije istina da će vam se povećati broj sedih, ako ih čupate. Jedino što se u tom slučaju može dogoditi jeste da vam dlaka tu nikad više ne poraste. Čupajući jednu po jednu, opet se može desiti sa vam se vidno proredi kosa. Zato čuvajte svoje sede kada se jednog dana budu pojavile.

Pranje kose je neizostavni deo higijene i vaše brige o njenom izgledu. Miris čistoće, svaku frizuru čini zanosnom. Kosu bi trebalo prati po potrebi, ali takođe, ne bi trebalo preterivati. Koristite šampone koji manje pene i koji nemaju boju i miris, a koji su nešto ređi. Ukoliko se bavite sportom, pa zbog toga ste primorane da svakodnevno perete kosu, onda bi trebalo samo da je isperete i nanesete malo regeneratora. Hladna voda pri ispiranju čini da kosa bude sjajnija. Ako vam se kosa brzo masti, ponekad umesto pranja, nanesite talk koji će pokupiti masnoću i dati izgled i miris čistoće vašoj vlasi.

 Nezaboravite ni na dobro strao pravilo da je najbolje kada kosu sušite prirodno. Izbegavajte fen kako bi vam dlaka bila sjajna i bez ispuclaih krajeva.

 Zaboravite na mit da kosa brže raste ako se prvo ošišate do glave. Čuveno je i verovanje da će dete imati lokne, ako ga ošišaju na ćelavo i ako spava na vunenom jastuku. Ispucale krajeve niko ne želi, a li ne znači da će te ih imati, jer ste koristili belu traku za kosu. Nek u zaborav odu i raznorazna pakovanja od jaja, pavlake i ostalih đakonija.

 Eksperimentišite sa frizurama menjajući razne stilove, ali uvek imajte na umu da je frizura najlepša kada je kosa zdrava.