Foto: Tijana Janković
Foto: Tijana Janković

Nigde bez doručka

Zanemarivanje doručka može biti jedan od uzroka gojaznosti.

Zvoni alarm. Vreme je za buđenje. Iskačete iz kreveta, ili možda pomerate zvono za još pet minuta. Počinjete sa jutarnjom higijenom. Pijete kafu ili čaj i krećete napolje. Žurite u školu, na predavanje ili na posao, a niste primetili da ste zaboravili najbitnije…

Uobičajeni jutarnji scenario. Manje-više svi se slično ponašamo. Imamo malo vremena za sebe i onda pribegavamo kompromisima. Kako bismo spavali duže, našiminkali se ili završili zaostale obaveze od juče, da bi dobili na vremenu, žrtvujemo ono najvažnije, a to je doručak.

Preskakanje obroka je nešto što svom telu nikako ne bismo smeli da činimo. Doručak je bitna porcija energije kojom bi trebalo da započnemo dan. Pored toga što je važno da ujutru unesemo hranu u svoj organizam, značajno je i koje namirnice izaberemo. Ukoliko zanemarimo ovaj obrok, postoji mogućnost da osetimo neke od najčešćih posledica, a to su gojaznost, visok krvni pritisak i dijabetes.

Zanemaren, nepravilan doručak je pokazatelj loše ishrane i razlog zašto osećamo da smo bez energije tokom dana. Sve što smo pojeli juče, naš organizam je potrošio. Ujutru je potrebno da unesemo neophodne hranjive sastojke kako bi normalno funkcionisali.

Naše telo koristi energiju, koju crpi iz namirnica koje sadrže proteine, masnoće i ugljene hidrate; i gradivne materije, a to su aminokiseline, minerali i mikroelementi. Kada se probudimo, našem organizmu sve to nedostaje. Tokom prethodnog dana smo potrošili energiju, a tokom noći naše telo je koristilo gradivne materije da bi se regenerisalo. U toku sna i pri jutarnjem mokrenju, potrošimo litar vode. Tako da, u momentu kad nam je zazvonio alarm i naše telo nam je takođe dalo signal da je vreme da ga nahranimo. Odnosno da obnovimo sve nutritijente, energiju i vodu, koje smo potrošlili tokom proteklih 24 sata. Trebalo bi doručkovati najkasnije sat vremena po buđenju.

Neki od vas će možda reći: „Pa, ja ne osećam ni glad ni žeđ ujutru.“ Međutim, ako obratite pažnju, vaš organizam vam ubrzo daje signal da je vreme za jelo. Osetićete potrebu za slatkom kafom, sokovima i čokoladicama, jer vam je opao nivo šećera u krvi. Kada pojedete slatkiš, podižete nivo šećera, što vam prividno i privremeno otklanja osećaj glad i trenutno vraća energiju. U vašem organizmu se tada zapravo dešava nešto drugo. Zbog unetog šećera, pankreas počinje da luči insulin, koji uklanja šećer iz organizma pretvarajući ga u masti. Trenutno zavarana glad se ponovo budi i vi biste opet da gricnete nešto slatko. Vaš organizam želi hranljive sastojke i vodu, a za uzvrat od vas dobija slatkiše. Ponavljajući to nekoliko puta u toku dana stvarate zavisnost od ugljenih hidrata.

Oni koji doručkuju, a nemaju dobro izbalansiran obrok, već prezalogaje samo tost i džem sa slatkom kafom ili neko pecivo, takođe se nalaze u istom problemu. Unos prostih ugljenih hidrata nije zdrav. Neophodne su i druge materije. Prosti ugljeni hidrati se brzo pretvore u šećere čiji se preteran unos pretvara u masnoću. Sve ovo, kao što smo već i spomenuli, može uzrokovati gojaznost, dijabetes i povišeni krvni pritisak.

Izdvojite malo vrmemena za sebe tj za svoje zdravlje. Bez obzira na ostale obaveze, neka vam doručak bude prioritet.

[box]Za više informacija o zdravom doručku i pravilnoj ishrani, obratite se stručnjacima sa Wellness Akademije.

Na sva vaša pitanja će odgovoriti Wellness coach Dragan Kilibarda, putem E-mail adrese: wellnessbg@yahoo.com[/box]

Foto: Tijana Janković