Foto: Tijana Janković
Foto: Tijana Janković

Mamurluk

Bolje sprečiti…

Proveli ste veče družeći se sa alkoholom u neograničenim količinama. Probudili ste se sa strašnom glavoboljom, vrtoglavicom i mučninom. Smeta vam i najmanji zvuk, a druženje ne možete ni da zamislite. Jednostavno, mamurni ste…

Mamurluk je proces u kojem se organizam vraća u normalno stanje posle pijanstva, odnosno proces trežnjenja. Prilikom konzumacije alkohola vaše telo je dehidriralo, jer je dobro poznato da alkohol deluje na organizam kao i bilo koji drugi dijaretik. Postoji nekoliko pravila kojih biste trebalo da se pridržavate kako ne bi došlo do ovakvih tegoba, a ako do njih i dodje, svakako da postoji rešenje!

Pre izlaska obavezno pojedite nešto kaloričniju hranu! Na taj način čete zaštititi želudac i usporiti razlaganje alkohola u krvi! Pokušajte da se pridržavate pravila da uz alkohol uzimate i vodu. Na ovaj način nećete dehidrirati. Trudite se da pijete samo jednu vrstu pića. Veče završite jelom i čašom C vitamina.

Ukoliko do mamurluka dodje, potrebno je da jedete, kako biste ublažili malaksalost i mučninu. Usled glavobolje, unosite dosta tečnosti u organizam, ali izbegavajte gazirane sokove. Poželjno je da u kućnoj apoteci  imate aspirin kao i šumeće tablete protiv mamurluka. Veoma su delotvorni u ovakvim situacijama. Pripremite kupku, opustite se. Preporučuju se i umerene fizičke aktivnosti i šetnja u prirodi. Mamurluk traje najviše 24 časa.

LookerWeekly magazin Oktobarski salon 2022 baner

Nemojte da zaboravite ni stare recepte poput surutke, kisele čorbice ili čaše rasola. I dalje su aktuelni i delotvorni prilikom trežnjenja.

Medjutim, najbolji recept od svih navedenih, jeste umerenost. Na taj način ćete se lepo zabaviti, provesti prijatno veče sa prijateljima i što je najbitnije, sutradan ćete se sećati svega, a mamurluka neće biti.

Živeli!

Foto: Tijana Janković