fbpx

Ne mora more

Sigurno da je neko na vaše jadikovanje da ove godine ne možete na more odgovorio “pa ako ne može i ne mora”, i to sve sa željom da vas uteši. I bio je u pravu.

Nije more jedina mesto na kojem možete da doživite leto. Ma koliko da ste od onih koji planinu vide kao samo zimsku čaroliju, ima ona i svoje letnje prednosti.

Da zaobiđemo Zlatibor i pozabavimo se Tarom. Ova planina nalazi se u zapadnoj Srbiji, pored granice sa Bosnom i Hercegovinom. Reka Drina pruža se oko nje sa severozapadne i severne strane. Tara je Nacionalni park u koji spadaju Crni vrh, Zvezda, Stolac, kanjon Drine sa Perućcem i okolina Bajine Bašte.

Jezero Perućac nastalo je pregrađivanjem reke Drine velikom betonskom branom. Od Bajine Bašte udaljeno je svega 13 km.  Ovo jezero ne smete da propustite. Iako se ulaz na plažu može učiniti neprivlačnim zbog mnogobrojnih kupača, već par metara dalje naići ćete na veoma miran deo sa prelepim prizorom i veoma čistom vodom.

Ono što takođe ne smete da propustite jeste Zaovinsko jezero pored mesta Zaovine. Veoma prozirno i čisto, privlačno za one koji vole divlje plaže. Ljudi koji se bave jogom, rado biraju ovo jezero.

Tara je bogata izvorima, pa je dobro da popijete koju čašu ove vode i umijete se na nekom od mnogobrojnih. Šetnjom po planini popravićete zdravlje. To je mesto na kojem niko ne zna za umor. Ali znajte da su noći veoma hladne i u letnjem periodu, i da temperatura može da padne i na 10 stepeni.

Dok ste na Tari možete se uputiti ka Bosni, posetiti Višegrad, ćupriju i Andrićgrad.

Kad jednom posetite Taru, shvatićete da more ne mora biti deo svakog leta!

foto: lookerweekly.com