ID 100149408 1

Odmor na Staroj planini

Sa svežim snegom na putu, najbolji odmori su uvek bili na planinama. Ljubitelji snega i prirode svakako će provesti odmor na nekoj od naših poznatih planina. U prvi plan ulazi Zlatibor, Kopaonik, Tara ali ne zaboravite da imamo još jednu lepoticu – Staru planinu. Ako planirate da krajem ove ili početkom sledeće godine zbrišete iz gradske džungle, odličan izbor za predah od svega može upravo da bude Stara planina.

Samo razmišljanje o begu iz grada visoko u planinama, utiče na to da počnete lakše da dišete, zar ne?

Ova planina se prostire preko teritorije četiri opštine: Zaječar, Knjaževac, Pirot i Dimitrovgrad. Svojim gostima nudi seoski turizam, skijanje, biciklizam, lov i ribolov, ekstrmene sportove, tako da se za svakog turistu nađe poneka zanimljivost.

Stara planina predstavlja pravi izbor za uživanje i odmor svakom svom gostu. Prelepi ambijent ove planine čini da se osećate kao da ste u najlepšoj bajci. Ne postoji lepše mesto da pobegnete od stresa svakodnevnog života i opustite se u predivnom prostoru na otvorenom. Relaksirajući dan uz laganu šetnjicu kroz živopisne pejzaže prija svakom pojedincu.

Stara planina beleži nagli priliv gostiju poslednje dve godine što zbog predivnih apartmana i hotela, koji pružaju vrhunski odmor što zbog novih ski staza na Babinom zubu i izgradnji najboljeg ski-centra na Balkanu. Baš na ovoj planini, zaljubljenici u zimske sportove mogu uživati u 13 kilometara pripremljenih staza za skijanje ili snowboarding. Od 12. decembra je zvanično i počela skijaška sezona na Staroj planini.

Oni koji nisu pasionirani skijaši, mogu da posete crkvu Svete Bogorodice koja se nalazi u selu Donja Kamenica. Crkva potiče iz 14. veka i neke od fresaka su jedinstvene u srpskom srednjovekovnom slikarstvu.

Za one sa nešto punijim džepom, odličan izbor jeste smeštaj u hotelu. Pun pansion u hotelu sa četiri zvezdice može da se nađe za 50 eura dneno po osobi uz korišćenje sadržaja hotela poput: bazena, saune, fitnes centra, turskog kupatila.

Za one koji ipak nisu u mogućnosti da izdvoje toliko keša za zimovanje, sjajan izbor su privatni apartmani, vile ili smeštaj u domaćinstvima. Ponuda se može naći već od 110 evra po osobi a obuhvata smeštaj u vili na bazi polu pansiona za sedam dana početkom 2014. godine.

Za koju god opciju da se odličite, jedno je sigurno, disaćete punim plućima. Upustite se u zimsku avanturu i uživajte u čarima Stare planine.

foto:  -Marcus- at FreeDigitalPhotos.net