Niš 032

Mladi stručnjaci iz kulture posetili Niš  

Proteklog vikenda, grupa stručnjaka u oblasti kulture, umetnosti, kreativnih industrija i medija iz cele Srbije posetila je grad Niš, univerzitetski centar bogatog nasleđa, značajne istorije i talentovanih i vrednih ljudi.

Prilikom boravka u “južnoj prestonici”, ova grupa, koju je okupio program stručnog usavršavanja i profesionalnog razvoja “Kreativno mentorstvo”, koji već 7 godina postoji u Srbiji, posetila je  neke od ključnih niških institucija i organizacija u oblasti kulture. Posebnu pažnju privukle su zgrada Banovine, aktivnosti Univerzitetske biblioteke “Nikola Tesla” i intenzivan rad Studentskog kulturnog centra Niša. Zapaženo je i bogato delovanje Galerije savremene likovne umetnosti, a mogućnost da bolje upoznaju Nišville muzički festival i posete čuveni DELI u Davidovoj ulici, obradovala je sve prisutne.

U Univerzitetskoj biblioteci organizovan je razgovor sa Andrijanom Stojanović​, rukovodiocem informativno – pozajmnog odeljenja biblioteke i Aleksandrom Strahinić, do skora PR-om SKC-a u Nišu. O savremenim likovnim scenama manjih gradova u Srbiji i značaju postojanja uspešnih galerijskih prostora u Galeriji savremenih likovnih umetnosti razgovarali su sa umetničkom direktorkom GSLU Niša Milicom Todorović, koja je bila domaćin posebno Slađana Petrović Varagić, kustos i do skora direktor Kulturnog centra Požega i Milan Marković, ranije kustos Galerije u Smederevu, a sada kustos-pedagog Muzeja u Smederevu. Zaključak ovog razgovora je da su galerijski prostori u manjim gradovima i zajednicama u Srbiji doprineli razvitku savremene likovne scene i uspešno stvaraju nove mlade umetnike na tim prostorima.

Na mestu nekadašnjeg turskog hamama na Niškoj tvrđavi, gde će uskoro biti otvoren Muzej džeza, posetioci i kolege iz Beograda, Pančeva, Bačke Topole, Požege, Smedereva, Užica, Zrenjanina upoznati su sa organizacijom i programom Nišville jazz festivala od strane njegovog osnivača i direktora Ivana Blagojevića. Ovaj jazz festival održava se u prostoru niške tvrđave od 1995. godine i pored tradicionalnih formi jazza zasnovan je na fuziji ovog pravca sa etno tradicijama različitih delova sveta, a posebno Balkana. Ove godine festival se održava od 3. do 12. avgusta.

LookerWeekly magazin Oktobarski salon 2022 baner

Tema ovog organizovanog studijskog putovanja koje je sprovelo “Kreativno mentorstvo” bila je decentralizacija, pa je deo posete bio i razgovor sa Mladenom Jovanovićem, predsednikom Upravnog odbora Nacionalne koalicije za decentralizaciju. Siže ovog razgovora svakako će biti njegove reči da od zemalja u Evropi u Srbiji postoji najveća razlika između majbogatijeg i najsiromašnijeg regiona, čak 1:6, kao i između najbogatije i najsiromašnije opštine, 1:17. Komentarišući udeo prihoda koji ostaje u lokalnoj zajednici u odnosu na deo koji se transferise na republiku, rekao je da je u Srbiji 11%:89%, dok je evropski prosek 32%:67%, a u Skandinaviji, za koju se moze reći da ima najrazvijeniju demokratiju i uredjenost drzave, 50%:50%.

Za kraj posete organizovan je obilazak DELI​ prostora koji je pre nekoliko godina osnovao i uspešno vodi Proaktiv, važno udruženje građana iz Niša, i koji svakako predstavlja mesto na kome pomenuti šampioni Niša imaju bar malo bolje uslove i mogućnosti za razvoj. Funkcionisanje ovog prostora predstavio je Nenad Stojanović, njegov osnivač i direktor, a razgovor o značaju podrške stvaralaštvu mladih, podsticaju kreativnim industrijama i uključivanju mladih u kulturni i kreativni život lokalne zajednice nastavljen je sa alumnistkinjom programa “Kreativno mentorstvo” iz Niša, Snežanom Andrić iz organizacije Mladi ambasadori, kao i sa Dunjom Pešut, profesorkom srpskog jezika i književnosti iz Bačke Topole i Olegom Misiračom​ producentom kulturnih dešavanja i aktivistom iz Pančeva, učesnicima IV generacije  programa.

Glavni zaključak učesnika programa “Kreativno mentorstvo” posle ove posete Nišu je veliko bogatstvo i potencijal institucija i organizacija kulture grada Niša i potreba da se skrene pažnja na njihovo delovanje kroz decentralizaciju kulture u Srbiji.