Serbia Creates Srbija Stvara2

Novi kreativni ambasadori Srbija stvara

Milan Marić, Dunja Jocić, Petar Marić, Aleksandra Denda,  EYOT I NAKED

Nacionalna platforma Srbija Stvara širi krug kreativnih ambasadora! Glumac Milan Marić, koreografkinja i rediteljka Dunja Jocić, džez pevačica Aleksandra Denda, muzički bendovi EYOT i NAKED, osmostruki svetski šampion električne harmonike Petar Marić i platforma Mladi koreografi Narodnog pozorišta pridružili su se programu kreativnih ambasadora nacionalne platforme Srbija stvara / Serbia creates, koji sada čini ukupno 46 međunarodno priznatih domaćih stvaralaca iz svih oblasti kreativnih industrija.   

“Zvanje kreativnog ambasadora svoje zemlje doživljavam kao privilegiju, ali i više od toga – kao obavezu i odgovornost da tom zvanju utkamo težinu, tako što ćemo beskompromisno raditi na tome da kreativnu scenu Srbije učinimo još širom, otvorenijom, hrabrijom, provokativnijom, zanimljivijom. Da učinimo da srpska kulturna scena prvenstveno obogati živote naših građana, a posle toga i da postane prepoznata i visoko rangirana na evropskoj i svetskoj mapi”, poručuje glumac Milan Marić. 

Vodeći se ubeđenjem da sve počinje jednom kreativnom idejom i talentovanim pojedincem, platforma Srbija stvara kreira nacionalni brend moderne Srbije oslanjajući se upravo na međunarodno prepoznate, talentovane i izuzetne pojedince – kreativne ambasadore platforme Srbija stvara – koji inspirišu svojim idejama i dostignućima. 

„Podržavajući rad naših ambasadora, ali i svih drugih talentovanih pojedinaca, kreativaca i inovatora u Srbiji, na najbolji način promovišemo našu zemlju u svetu. S druge strane, podrška i kontinuirana saradnja sa profesionalcima iz oblasti kreativnih industrija, koju mi kao platforma Srbija stvara pružamo poslednje četiri godine, pokazao se kao pravi put i nešto što kreativcima mnogo znači. Na to ukazuju i fantastični ekonomski podaci, jasni pokazatelji da je, iako relativno mlad, sektor kreativnih industrije već sada jedna od najbrže rastućih grana privrede u Srbiji, sa više od 7,4 odsto udela u BDP Srbije, sa porastom izvoza više od 50 odsto i kontinuiranim rastom, koji samo u poslednjih šest godina iznosi čak 60 odsto“, ističe Ana Ilić, viša savetnica predsednice Vlade Srbije za kreativne industrije i turizam koja predvodi tima nacionalne platforme Srbija Stvara.

Novi ambasadori priključili su se dugogodišnjim kreativnim ambasadorima platforme – među kojima su i istaknute ličnosti poput: Stefan Milenković, Slobodan Trkulja, Gordana Vunjak Novaković, Vlatko Vedral, Mirjana Karanović, Sofija Stefanović, Miloš Biković, Ivana Vasić Ingliš, Ašhen Ataljanc, Uroš Petrović, Branko Lukić, ali i kompanije poput “Nordeusa”, “3laterala” –svojim idejama, znanjem i talentom godinama unazad nesebično pomažu timu nacionalne platforme Srbija stvara u strateškom pozicioniranju i razvoju sektora kreativnih industrija u Srbiji. 

Lista ambasadora ni sada nije končana i veliko nam je zadovoljstvo što je sada proširena sa još sedam imena I grupama kreativaca koji su prihvatili da budu deo Srbija stvara platforme i da zajedničkim snagama razvijamo kreativnu scenu, da menjamo i jačamo imidž moderne Srbije u svetu. Čast je raditi sa takvim ljudima“, dodaje Ilić.

Nacionalna platforma Srbija stvara je krovno, međuresorno telo čija je misija da podstiče razvoj kreativnih industrija, nauke i ekonomije zasnovane na znanju kao i da kreira nov nacionalni brend koji Srbiju predstavlja u svetlu moderne i inovativne zemlju, kreativnih i talentovanih ljudi. 

Nacionalna platforma Srbija stvara deo je šire inicijative predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić da u neposrednoj saradnji sa umetnicima, naučnicima i inovatorima, kao i kreativnim sektorom uopšte, inicira mere za izmenu pravno-poslovnog i društvenog okruženja u Srbiji u cilju podrške razvoja oblasti inovacija i kreativnih industrija, kao i njihovo međunarodno predstavljanje.