20180805 193226

Čuvenog “Puža” i 3D “Lava” oslikala je Maja

Oslikala  je mnoštvo murala. Omiljeni joj je, kako kaže, „Lav“ iz Beo zoo vrta, jer se tu poigrala perspektivom i iluzijom. Njen najnoviji, umetnički poduhvat jeste ukrašavanje fasade pozorišta „Puž“, čija spoljašnjost je prvi put renovirana ovom prilikom, i to nakon tri decenije postojanja. Slikarka i pedagog Maja Živković ulepšala je i mnoge vrtiće, i škole, a u tome je vrlo često angažovana zajedno sa svojim učenicima.

Maja Živković rođena je 1981. u Inđiji. Trenutno je na Master studijama na Akademija savremenih umetnosti i multimedija (smer slikarstvo) u Beogradu, mentor profesor Saša Filipović. Radi kao profesor likovne kulture u Savremenoj gimnaziji u Beogradu i u osnovnoj Savremenoj školi kao nastavnik.

Murali su nešto čemu je ova slikarka posvetila posebnu pažnju u svom stvaralaštvu. Inspiracija i energija joj dolaze iz rada sa decom, za koju ona najčešće i stvara.

Za oslikavanje zidova Maja koristi akrilne boje. „Veoma je bitna podloga za oslikavanje murala, odnosno da površina bude što ravnija-glatka. Crtež kompozicije kad se uradi dobro, onda je mnogo lakše bojiti. I na kraju, važno je da se muralna slika izlakira (zaštiti),” o svojoj slikarskoj tehnici kaže umetnica Živković.

Screen Shot 2019 12 18 at 22.22.03 1
Pozorište Puž

Za oslikavanje murala Pozorišta Puž koristila je akrilne fasadne Roma boje, otporne na vremenske uticaje, dok je motive izabrala tako da odgovaraju postojećem dizajnerskom duhu dečje scene. Svoj crtež na ovoj ustanovi u kulturi, slikarka Maja opisuje:  “Puž koji ostavlja trag, pod kojim izviru dečje glave ili ljudi, asocira nas na nešto što je zanimljivo, kao da kaže “Hoću i ja da vidim!” Atmosferu u Pužu, koju umetnica doživljava pozitivnom, punom tople energije, ona prenosi i na muralu. Branko Kockica je TV lice koje je obeležilo i Majino detinjstvo.

Profesionalno repertoarsko pozorište za decu osnovali su 1977. Slobodanka Caca Aleksić, upravnik i reditelj, i Branislav Milićević – Branko Kockica, glumac, kant-autor i dramski pisac. Od februara 1988. Pozorište “Puž” se nalazi u sali, u ulici Radoslava Grujića 21.

Kako je i sama svoj rad i profesiju usmerila ka najmlađima, Maja Živković uviđa značaj umetnosti kada su odrastanje i vaspitanje u pitanju: “ Umetnost je za decu polje na kome mogu da istražuju svoju kreativnost, proširuju percepciju, razvijaju kreativno mišljenje i posmatranje, pronalaze nove puteve do rešenja…” Međutim, pored direktno obrazovnog uticaja, slikarka podvlači i možda najvažniju činjenicu, pa kaže: “Umetnička dela koriste i umetnicima i posmatračima kao prozori u nove svetove, imaginarnog i emocionalnog sadržaja.”

IMG 20190628 105642 205
3D Lav u Beo zoo vrtu

Slikarka Živković trenutno predaje u osnovnoj i srednjoj školi u Beogradu, a u planu ima da sa svojim učenicima realizuje i umetnost na delu. Zajedno će ulepšati školu kojoj je potrebno osveženje. Verujemo da će njihov zajednički mural biti zapažen, ali ono što je najlepše od svega jeste činjenica da je inicijativa potekla baš od samih đaka.

IMG 5196b53acc2043b6f99971933930e98e V

Osim murala, umetnica je pre par par meseci radila na seriji slika posvećenoj Beogradu, a sad sprema nešto drugačije-slobodnije, kako nam je to ovom prilikom otkrila.

Možda ugledate Majin mural baš u svom kraju, ko zna?