041

Tužna ljudska menažerija

Plemenski rezervat atrakcija za bahate turiste

Poslednje divljačko pleme Jaravi, sa ostrva Andaman u Indijskom okeanu, svakodnevno je ponižavano od strane turista i lokalne policije, jer su postali jedna vrsta ljudskog zoološkog vrta. Posetioci im bacaju hranu, psuju ih i posmatraju kao životinje!

Rezervat plemena Jaravi se nalazi na vrlo atraktivnom lokalitetu i bogat je prirodnim lepotama. Iako u legalnim turističkim ponudama ne postoji poseta ovom mestu, turistima iz celog sveta je i te kako poznato! Turističke agencije pravdaju posete tako što organizuju ture do pećina, koje su blizu rezervata, ali zapravo, glavna atrakcija jeste samo pleme.

Pleme Jarava ima 403 člana. Žive po svojoj plemenskoj organizaciji. Otkriveni su 1996. godine i od tada do danas nemaju mira. Žive u ograničenom rezervatu i imaju čuvare, policiju. Po ostrvskom zakonu, pleme bi moralo da ima ograničen kontakt sa savremenom civilizacijom. U dodiru sa savremenim čovekom pripadnik plemena bi mogao da oboli, odnosno da se zarazi bakterijama na koje on još nije stekao imunitet, što bi prouzrokovalo fatalne posledice. Velika je opasnost i od kulturnog šoka!

Znakovi oko rezervata jasno ukazuju da je zabranjeno stupati u kontakt sa plemenom, davati im hranu i piće. Ove odredbe se ne poštuju zbog korumpiranosti policajaca koji „čuvaju” rezervat. Koliko su ih sačuvali govori i činjenica da je nekoliko žena iz plemena rodilo decu sa turistima. Pleme je ovu decu smatralo nepoželjnim te su ubijena odmah po rođenju.

Ilustracija YouTube