pandin caj

Pandin čaj

Najskuplji čaj na svetu dobijen od izmeta pande

Kineski ekspert za biologiju i predavač na koledžu u Sečuanu, An Jaši, došao je na ideju da promoviše novu vrstu lekovitog čaja dobijenu iz pandinog izmeta…

Kinez je do sada sakupio oko pet tona izmeta ovog sisara u Centru za razmnožavanje i istraživanje pandi. On smatra da je prirodno đubrivo koje proizvode pande, bogato antikancerogenim materijama te je blagotvorno i u ljudskoj ishrani.

Osnovna hrana pandi jeste bambus, koji je hranjiv i bogat korisnim antikancerogenim materijama. Sistem za varenje ovih sisara je veoma spor, te apsorbuju samo trideset posto od onoga što pojedu. Najlakši način da hranjive materije iz izmeta pande dospeju u ljudsku ishranu je njihovom preradom i mešanjem sa čajem. Tako bi se dobila lekovita smeša čaja, čiji kilogram na tržištu bi koštao 73 000 dolara.

An Jaši se nada da će ovaj čaj postati vrlo popularan baš zbog svog jedinstvenog porekla, te da će ući u Ginisovu knjigu rekorda kao najskuplji napitak na svetu. Ukus i aroma „pandinog čaja” su vrlo prijatni, nalik lešniku.

Ovaj čaj će tako postati velika konkurencija preskupoj kafi, koja se dobija od izmeta azijskog cibeta, životinjice slične mački. Naime, ove mačke, pronalaze bobice retke kafe u indonezijskim džunglama. Enzimi u želucu cibeta daju posebno lepu aromu kafi. Potom se izmet sakuplja, izdvajaju se zrnca kafe, peru se, suše i peku. Vole je i obožavaju slavni i bogati, a njen ukus opisuju kao miris prašume posle kiše sa primesama vanile.