rtanj sigurno skloniste od smaka sveta
rtanj sigurno skloniste od smaka sveta

Rtanj – sigurno sklonište od smaka sveta

Planina čuva tajnu

Pripremila Janja Rešćanski

Samo u jednom danu, petsto gostiju iz celog sveta je rezervisalo sobe u jednom rtanjskom hotelu. Meštani su bili začuđeni navalom turista. Ubrzo im se pokazalo zbog čega…

Za sve je kriv pisac Artur Klark, kažu mnogi. On je bio fasciniran planinom Rtanj. U svojim naučnofantastičnim knjigama opisivao je ovu planinu kao mistično i magično mesto prepuno drevnih tajni. Pisac je verovao da se u samoj planini Rtanj nalazi piramida koju su napravili vanzemaljci pre više od hiljadu godina. Kako je i sam govorio, ta piramida štiti celo ovo područje od štetnih zračenja i smaka sveta, ma u kom on obliku došao!

Lokalne legende takođe pokrepljuju Klarkove teze o mističnim moćima ovog područja. Stari su govorili da je pod samom planinom nekada bio zamak u kom je živeo čarobnjak koji je čuvao prastaro blago. Temelji dvorca nisu pronađeni, ali se smatra da su na tom mestu danas ostaci  kapelice, koju su lovci na blago potpuno uništili pre dvadeset godina, nadajući se da će u njenim temeljima pronaći zakopano zlato.

Mnogi ljubitelji parapsihologije tvrde da se na Rtnju nalaze i vrata koja su prolaz u druge, nama nepoznate dimenzije i svetove.

Smak sveta po  proročanstvu starih Maja „zakazan” je za 21. decembar.  Ako se ne dogodi smak, dogodiće se turistički procvat Rtnja, jer kako kažu u narodu, „Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane”!

Foto: wiki